h

Uitslag bewonersenquête: BrabantWonen, sloop onze woningen niet

9 februari 2023

Uitslag bewonersenquête: BrabantWonen, sloop onze woningen niet

Foto: SP

Ruim 80% van de bewoners in de Merelstraat, Koekoekstraat, Reigerstraat, Leeuwerikstraat en Lijsterlaan geeft aan dat ze in hun buurt of woning willen blijven en tegen sloop van hun woning zijn. Zo blijkt uit de enquête die de buurtbewoners met de SP hebben gehouden.

Ilse Wenneker bood namens vele huurders de resultaten van de enquête aan, aan directeur Windmüller van BrabantWonen. Zij verwoordde treffend het gevoelen van velen in de wijk. “U gaat bewoners dwingen om hun huis te verlaten, een huis dat in al die jaren meer is geworden dan een stapel stenen.” De gemiddelde woonduur in de wijk is 26 jaar. En de langst wonende zit er al 62 jaar.

Met de sloopplannen schendt BrabantWonen ook een eerdere belofte dat de woningen in de Merelstraat en omgeving niet zouden worden gesloopt. Met de sloop zouden ruim 60 eengezinswoningen in de sociale huur verdwijnen. Na de sloop komen er minder terug want er moeten ook koopwoningen en woningen met middenhuur worden gebouwd. Dat betekent dat ook de belofte dat iedereen kan terugkeren in een eengezinswoning in de wijk niet kan worden waargemaakt door BrabantWonen.

Directeur Windmüller gaf aan dat het sloopbesluit recent is genomen door de raad van commissarissen. Daarmee stelt BrabantWonen de bewoners voor een voldongen feit. Waarom mogen huurders niet meedenken en meebeslissen over de toekomst van hun woningen vragen de huurders zich af. Inmiddels zijn alle bewoners in de wijk op de hoogte gesteld van de enquêteresultaten. Op korte termijn beleggen de bewoners met de SP een nieuwe buurtbijeenkomst. Met hand en tand zullen zij hun woning waar ze met veel plezier wonen verdedigen.

 

U bent hier