Bewoners Berghem willen gehoord worden
Bewoners Berghem willen gehoord worden
Wethouder Sidney van den Bergh ontvangt van woordvoerder Chantal Manders het rapport dat actiegroep Berghs Verzet heeft laten maken. © Jaap van der Doelen
Bewoners Berghem verrassen met geheim rapport: ‘We staan klaar voor elkaar, daar walst niemand overheen’
BERGHEM/OSS - Ook al kunnen de huizen er volgens een rapport gerenoveerd worden, woningcorporatie Mooiland kiest in Berghem toch voor sloop. Maar wat zij niet weten, is dat de bewoners nog een tweede rapport hebben laten maken.
Jaap van der Doelen 16-05-25, 15:30 Laatste update: 16-05-25, 18:36
„Er heeft zich een heel hecht clubje gevormd waarin we voor elkaar klaar staan”, zegt Chantal Manders namens actiecomité Berghs Verzet. „Daar moet niet overheen gewalst worden.”
Tien van hun leden zijn samen met SP-raadsleden Leroy Vossenberg en Henk van Gerven naar het gemeentehuis gekomen om de wethouder Sidney van den Bergh een bijzonder document te overhandigen. Een rapport waarvan woningcorporatie Mooiland op dat moment nog totaal geen weet van heeft.
„Bedankt dat we hier konden komen”, zegt Manders, alvorens kort samen te vatten waarom het gezelschap hier zit: twee jaar geleden kregen 75 huishoudens in Berghem te horen dat hun huis gesloopt zou worden. Het zou verouderd zijn en plaats moeten maken voor meer verschillende woningtypes die bovendien energiezuiniger zijn.
Alternatieve plannen
De actiegroep wist met onder meer een bezetting van het hoofdkantoor van woningcorporatie Mooiland gesprekken af te dwingen. Ook tekenden ze zelf drie alternatieve plannen om aan de huidige eisen voor de wijk te voldoen. „Deze werden zonder verdere toelichting afgewezen”, aldus Manders.
Van de drie delen waarin de wijk verdeeld was, zouden er sowieso twee gesloopt worden. Voor het derde deel werd uiteindelijk de opdracht gegeven aan specialist Anne Ubbels om de optie tot renoveren te onderzoeken. Die bleek er wel degelijk te zijn. Mooiland zette er onlangs alsnog een streep door, omdat de kosten ervan niet tegen die van nieuwbouw zouden opwegen.
Maar zonder dat de woningcorporatie het wist, betaalde het comité met medewerking van de SP uit eigen zak een tweede rapport door Ubbels. Daarin werden hun eerdere plannen voor de hele wijk wél doorgerekend, en dat van Mooiland.
Te weinig huizen
Dat rapport is niet zonder kritiek op de drie alternatieve bouwplannen van de buurtbewoners. In hun schetsen is bijvoorbeeld geen rekening met een berging gehouden, waardoor er veel minder huizen in passen dan getekend. In het plan van Mooiland komt Ubbels op 117 woningen uit. Het meeste van alle plannen, maar wel slechts tien meer dan in één van de drie alternatieve plannen.
Het gaat in beide plannen bovendien om verschillende soorten huizen; van betaalbare appartementen tot gezinswoningen. „Deze mensen zijn niet blind voor de uitdagingen die er liggen. Hoe mooi zou het zijn die sámen met bewoners aan te gaan?” vraagt Vossenberg aan de wethouder.
„Huurders krijgen niet volledig hun zin, maar Mooiland moet ook een stukje bewegen”, vult Van Gerven aan. „ Wil jij daar een rol in spelen?”
‘Wat is er wél haalbaar?’
Van den Bergh weigert dat zonder met Mooiland te hebben gesproken toe te zeggen. „Ik heb ook een verantwoordelijkheid naar mensen die een woning zoeken. Ik ga niet pleiten voor compromis, want ik moet het algemeen belang voorop te stellen. Woningbouw moet doorgaan.”
Volgens Vossenberg hadden de bouwplannen helemaal geen vertraging op hoeven te lopen, als er van begin af aan serieus naar de bewoners geluisterd was. „Ik heb het idee dat er wel naar hen geluisterd is, maar ze geven niet het antwoord dat jullie willen horen”, reageert de wethouder.
Wel noteert hij van enkele bewoners hun gegevens, om over een aantal specifieke klachten met Mooiland in gesprek te gaan. Ook vraagt hij wat ze van hem willen.
„Dat er serieus met ons gepraat wordt”, antwoordt Manders. „Wat is er wél haalbaar en welke aanpassingen zijn daarvoor nodig? Wij willen heus meedenken. We willen gewoon gehoord en gezien worden.”