h

SP wil meer huurwoningen en betaalbare koopwoningen in Oss

7 februari 2022

SP wil meer huurwoningen en betaalbare koopwoningen in Oss

In de Woonvisie van de gemeente Oss staat dat in Oss en Berghem tenminste 30% sociale huurwoningen en tenminste 25% goedkope koopwoningen moeten worden gebouwd. Voor de dorpen is er een soortgelijke doelstelling. In de praktijk blijkt dat deze doelen niet worden gehaald. Projectontwikkelaars bouwen het liefst dure koopwoningen omdat ze daar meer op verdienen.

Ook wethouders Den Brok en Van Orsouw komen iedere keer opnieuw met argumenten om van de Woonvisie af te wijken. De SP is daar tegen. Ook wil de SP dat de gemeente Oss gebruik maakt van de ervaringen van andere gemeenten.

Zo gaat de gemeente Meierijstad een compensatiefonds instellen voor de bouw van sociale huurwoningen. Dit fonds wordt gevuld met afdrachten die worden opgebracht door ontwikkelaars van kleinere projecten (4 tot 12 woningen). Die hoeven zich niet aan de Woonvisie te houden wanneer ze een ‘boete’ afdragen van tenminste 22.000 euro per woning. Dat gaat dan naar het compensatiefonds, zodat subsidie beschikbaar komt om elders extra sociale huurwoningen te bouwen. De SP wil weten of dit systeem ook in Oss kan worden ingevoerd.

 

U bent hier