artikel 41 vragen mien thuis
artikel 41 vragen mien thuis
Oss, 24-10-2013
Geacht college,
In de commissie vergadering van 10 oktober is uitgebreid gesproken over de zorg(thuiszorg) in Oss en de rol die de gemeente daar in heeft.
Nadrukkelijk is er gesproken over vermijden van marktwerking in de thuiszorg. Als gemeente Oss gaan we werken met aanbieders die zorgvuldig rekening houden met laagdrempelige, juiste zorg op maat.
Tot onze grote verbazing lezen wij de berichten en zien de reclamecampagne over de werkwijze van het project « Mien Thuis», een uitermate commercieel
«zusje» van Interzorg. Bij Mien Thuis zijn cheques of vouchers te koop. Dit zijn waardebonnen die zijn in te wisselen voor eenmalige hulp voor jezelf of voor
anderen. De organisatie ziet «Mien Thuis» als vervanger voor «als men geen zorg meer krijgt».
Deze organisatie neemt al een voorschot op ontslagen terwijl het op dit moment nog steeds niet duidelijk is hoe de bezuinigingen op thuiszorg eruit gaan zien. De parlementaire beslissing hierover is nog niet genomen. Tevens gaat deze bezuiniging pas in 2015 in.
Het invoeren van cheques vinden wij absoluut onaanvaardbaar.
Daarom hebben wij de volgende vragen:
1. Bent U het met ons eens dat dit een voorbeeld is van marktwerking in de thuiszorg?
2. Bent U het met ons eens dat de werkwijze van «Mien Thuis» kan zorgen voor een tweedeling in de maatschappij?
3. Gaat u in gesprek met Interzorg om te voorkomen dat er gewerkt gaat worden met cheques?
4. Gaat u indien Interzorg niet meewerkt hen nog zien als een serieuze aanbieder in het traject van aanbesteding in de thuiszorg?
5. Gaat u Interzorg aanspreken op eventuele draaideurconstructies met personeel. Als Interzorg personeel gaat ontslaan gaan zij dan naar de commerciële tak van de thuiszorg? En onder welke arbeidsvoorwaarden zal dit dan plaatsvinden?
6. Vindt de wethouder het wenselijk dat thuiszorgorganisaties, vooruitlopend op bezuinigingen die nog niet de parlementaire besluitvorming achter de rug hebben al overgaan op dit soort constructies?
7. Deelt de wethouder de mening dat door deze «Mientjes» het reguliere thuiszorgwerk wordt verdrongen?
8. Deelt de wethouder de mening dat hier sprake is van een (vorm van) een alfaconstructie en dat dit niet wenselijk is?
9. Is de wethouder van mening dat een zorgorganisatie die Zorg in Natura (zin) levert op deze manier er een commerciële tak naast kan ontwikkelen? Zijn hierover afspraken gemaakt bij de aanbesteding of gunning?
10.Kan de wethouder bevestigen dat de gemeente Oss geen gebruik maakt van de diensten van «Mientjes» voor cliënten met een PGB?
Ik hoop op een spoedige reactie van het college op deze vragen.
Namens de fractie van de SP Oss
Marie Therese Janssen
- Zie ook:
- Zorg