Locatieonderzoek crematorium moet beter
Locatieonderzoek crematorium moet beter
Crematorium
De gemeente vindt het bos aan de Julianasingel de beste locatie voor een nieuw crematorium. Vanuit de omwonenden en de wijk zijn er nogal wat bezwaren. Ook de SP betwijfelt of de Julianasingel de beste plek is. Er zijn zeven locaties onderzocht, maar het onderzoek was erg summier. Gelukkig heeft wethouder Hoeksema toegezegd drie locaties nog eens onder het vergrootglas te leggen. De SP vindt het belangrijk dat de voor- en nadelen van deze drie plekken nu wel goed in beeld worden gebracht.
Voordeel van een crematorium naast het huidige stadsmortuarium is dat er een grote gemeenschappelijk afscheidsruimte gebouwd kan worden. Die van het huidige stadsmortuarium is vaak te klein en men moet dan uitwijken naar een andere plek. Maar het is de vraag of gemeenschappelijk gebruik gaat werken. Crematorium en stadsmortuarium zullen waarschijnlijk verschillende eigenaren kennen en het delen van faciliteiten is dan niet altijd eenvoudig. Zeker wanneer er tegelijkertijd een drukbezochte begrafenis en een drukbezochte crematie is. Ook de hoeveelheid parkeerplaatsen moet op een dergelijk samenloop berekend zijn.
Beschermd natuurgebied
Het bos aan de Julianasingel is beschermd natuurgebied. Daar wordt door de gemeente wel erg makkelijk overheen gestapt. Sterker nog, de gemeente geeft het verkeerde voorbeeld. Vakantiepark Herperduin bijvoorbeeld heeft kostbaar onderzoek en jarenlange procedures moet volgen om uit te kunnen breiden in beschermd natuurgebied. Terwijl de gemeente meent te kunnen volstaan met een simpel lijstje van plusjes en minnetjes.
Het bijzondere van het bos aan de Julianasingel is dat het de enige plek is waar bos en stad direct aan elkaar grenzen. Hier kun je nog zien tot hoever het bos vroeger heeft gelegen. Stedenbouwkundig is het van groot belang dit soort typische structuren te behouden en te versterken. Een crematorium zal het beeld sterk aantasten. Zeker wanneer er ook nog eens een ontsluitingsweg komt richting de rotonde zoals VVD en VDG willen. Dan wordt deze markante stadsrand helemaal verpest.
Wijkbewoners is niets gevraagd
Ook het belang van de wijkbewoners uit Oss-Zuid is niet in uw onderzoek meegenomen. Uit een enquête van het bewonerscomité waarop 143 bewoners van de bomenbuurt en directe omgeving hebben gereageerd blijkt dat maar liefst 74% tegen deze locatie is. Belangrijkste reden is dat het nieuwe crematorium precies op de plek komt waar nu een wandelpad ligt dat druk gebruikt wordt door mensen die de hond uit willen laten, willen trimmen of gewoon van de frisse lucht willen genieten. Je kunt het wandelpad wel omleggen, maar waarom zouden de wijkbewoners moeten wijken?
Bovendien is het ongewenst om rouwenden en recreanten te vermengen. Die groepen moet je juist zoveel mogelijk scheiden. En daarmee komen wij op een ander aandachtspunt, namelijk het belang van de nabestaanden. Die komen niet alleen om afscheid te nemen maar vooral ook om hun verdriet te delen en het verlies te verwerken. En dan hebben ze even geen behoefte aan de rest van de wereld. Dat betekent dat een crematorium het best gevestigd kan worden op een rustige plek in een fraaie omgeving. Dat kan in het bos, maar dat kan ook in een speciaal aangelegd landschapspark.
Verwachte groei
Een ander aspect wat in het locatieonderzoek niet is meegenomen is de verwachte groei. Er wordt steeds gesproken over 300-500 crematies, maar door de vergrijzing en de ontkerkelijking wordt voor de regio Oss een toename van het aantal crematies verwacht naar 600-800 over tien jaar en 700-1000 over twintig jaar. Natuurlijk zullen niet al deze crematies in Oss worden uitgevoerd, maar het is ook mogelijk dat mensen van elders kiezen voor Oss. Met andere woorden, de kans is groot dat er binnen tien jaar uitbreiding nodig is en dan wordt de blokkade van het bos bij de Julianasingel nog groter. Ook om die reden is het belangrijk dat uitbreidingsmogelijkheden in het locatieonderzoek worden meegenomen.
Tot slot, in plaats van het opzoeken van problemen aan de Julianasingel zou in onze ogen in de nieuwe studie ook gekeken moeten worden naar de kansen die inpassing in een nieuw aan te leggen landschapspark biedt om een stukje van het oorspronkelijke kleinschalige cultuurlandschap van de zuidelijke geledingszone te herstellen.
- Zie ook:
- Natuur en Milieu
- Gemeenteraad