h

SP-raadslid Bas van der Voort gekozen door Europese PSE-Fractie

12 juli 2024

SP-raadslid Bas van der Voort gekozen door Europese PSE-Fractie

Foto: SP

PSE-fractie verwelkomt delegatie van jonge progressieve lokale en regionale leiders, waaronder SP-raadslid Bas van der Voort uit Oss. De PSE-fractie heeft vandaag 41 jonge progressieve lokale en regionale politici uit de hele Europese Unie en uit enkele kandidaat-lidstaten officieel verwelkomd. Zij maken deel uit van het programma voor jonge gekozen politici (YEP’s) van het Europees Comité van de Regio’s (CvdR), dat jonge gekozen lokale en regionale vertegenwoordigers onder de 35 jaar de mogelijkheid biedt om hun stem te laten horen op EU-niveau, samen te werken met CvdR-leden en deel te nemen aan speciale opleidingssessies en evenementen.

In totaal zijn er 150 deelnemers aan het YEP-programma. Europese fracties in het Comité van de Regio’s kiezen uit deze 150 kandidaten een delegatie die zij toevoegen aan hun fractie. Het Osse gemeenteraadslid Bas van der Voort is door de PSE-fractie gekozen als delegatielid.

Foto: SP

Tijdens een onlinevergadering met de progressieve YEP’s benadrukte Christophe Rouillon, voorzitter van de PSE-fractie en burgemeester van Coulaines (Frankrijk): “Met het nieuw gekozen Europees Parlement dat volgende week aan de slag gaat, belooft de deelname aan het YEP-programma een bijzonder interessante ervaring te worden voor onze jonge progressieve leiders. Onze fractie zal zich de komende maanden samen met de S&D-fractie in het Europees Parlement inzetten voor een sterk cohesiebeleid dat alle regio’s ondersteunt, een eerlijke Green Deal die niemand in de steek laat, fatsoenlijke en betaalbare huisvesting voor iedereen, sterke sociale bescherming voor werknemers, effectieve gendergelijkheid en een duurzaam gemeenschappelijk landbouwbeleid. Jonge progressieve politici zijn onze beste ambassadeurs om te pleiten voor een meer sociale, duurzame en eerlijke toekomst. We kijken ernaar uit hen nauw bij ons werk te betrekken en tegelijkertijd van hen te leren en ons te laten inspireren door hun concrete acties.”

Kata Tüttő, vicevoorzitter van de PSE-fractie en locoburgemeester van Boedapest (Hongarije), voegde daaraan toe: “Als progressieven zijn wij van mening dat dit programma een uitgelezen kans biedt om lokale en regionale politici die in de EU-politiek willen duiken en de band tussen het EU-niveau en hun specifieke lokale of regionale context willen versterken, hiervoor de middelen te geven. Ik ben bijzonder verheugd dat onze fractie dit jaar opnieuw het goede voorbeeld geeft met een delegatie waarin vrouwen en mannen op evenwichtige wijze vertegenwoordigd zijn en die vrouwen aanmoedigt hun unieke perspectief op de beleidsvorming van de EU naar voren te brengen. Europa moet het genderperspectief in alle beleidstakken integreren. Daarom hebben we een Europa voor en met vrouwen nodig.”

Bas van der Voort, SP-Raadslid uit Oss (Nederland): Het Europees Comité van de Regio's (CvdR) is de spreekbuis van regio's en steden in de Europese Unie (EU). Het vertegenwoordigt lokale en regionale overheden in de Europese Unie en verleent advies over nieuwe wetten die invloed hebben op regio's en steden (70 % van alle EU-wetgeving). Ik vind het belangrijk om het lokale geluid in de EU te laten klinken. We hebben de EU hard nodig voor een socialere en rechtvaardigere wereld, maar nog te vaak wordt er onvoldoende rekening gehouden met lokale en nationale verschillen. Het wordt daarnaast hoogtijd dat er meer werk gemaakt wordt van internationale solidariteit en dat Brussel zich op haar kerntaken richt. Wat lokaal kan, willen we graag lokaal doen.

 

U bent hier