h

Zandwinning Hamelspoel: "IS MIDDEL ERGER DAN DE KWAAL?"

13 mei 2024

Zandwinning Hamelspoel: "IS MIDDEL ERGER DAN DE KWAAL?"

Foto: SP

Koninklijke Smals NV wil de Hamelspoel in Herpen gaan gebruiken voor zandwinning. De SP verwacht dat dit veel overlast gaat geven voor de omgeving en vraagt zich af of het middel niet erger is dan de kwaal.

Op 8 mei heeft Koninklijke Smals NV een informatieavond georganiseerd in Herpen over hun project ‘Gebiedsontwikkeling Hamelspoel’. Het bedrijf heeft 14,5 hectare landbouwgrond aangekocht in Herpen tussen de Wooijstraat en de Hamelspoel. Smals wil daar gedurende 10 – 12 jaar zand gaan winnen en het gebied herinrichten.

Aanleiding voor dit plan is de slechte waterkwaliteit en de vissterfte in zandwinplas ’t Gat. Deze plas is in de jaren ’70 gegraven en door een dam gescheiden van de Hamelspoel. De plas is tien meter diep. Ook de Hamelspoel is toen uitgegraven, maar heeft wél een goede waterkwaliteit door de stroming vanuit de Hertogswetering.

Probleem met ’t Gat is dat het water stilstaat en dat er een dikke laag rottend blad op de bodem ligt die zuurstofloos is vanwege de grote diepte van de zandwinplas.

Door deskundigen is regelmatig aan de gemeente gevraagd om de waterbodem op te schonen en de dam te verwijderen, zodat ’t Gat meestromend wordt met de Hamelspoel. Maar de gemeente schijnt dit niet te willen.

Nu ligt er een veel groter plan waarbij alsnog de waterbodem wordt opgeschoond, de dam wordt verwijderd, maar meteen ook een zandwinplas van misschien wel tien hectare wordt gegraven. De SP vraagt zich af of het middel niet erger is dan de kwaal, mede gezien de slechte ervaringen met ‘dood’ water elders in diepe zandwinplassen. Veel diepe zandwinplassen moeten weer worden verondiept. Dikwijls met verontreinigde grond. Daarom heeft de SP daarover vragen gesteld aan het college.

 

U bent hier