h

'Oss Got Talent', programma Vierde Beeld 2023 bekend

8 augustus 2023

'Oss Got Talent', programma Vierde Beeld 2023 bekend

Foto: SP

Woensdag 30 augustus vindt voor de de 24e keer de culturele manifestatie het Vierde Beeld plaats in het Barbara park, naast de Groene Engel. Voor dit jaar is gekozen voor het thema ‘Oss got talent’ en ze hebben een aantal bekende en minder bekende namen die hun wortels in Oss hebben, weten vast te leggen.
Woensdagavond 30 augustus Barbarapark in Oss, aanvang 20.30 uur, toegang is gratis, maar je kan natuurlijk altijd een vrijwillige bijdrage doen in de collectezakken.

Talent dat zijn vleugels heeft uitgeslagen en furore maakt op de Nederlandse podia, maar voor het Vierde Beeld graag terug naar Oss komt. Van gypsy jazz door Alessio Rooders en Roy van der Lee tot doorleefde country van Garden in Gloom, van hiphop door Donker Oss en het unieke talent van singer/songwriter Robin Borneman, dat alles gepresenteerd door Lotte Velvet en omlijst door dans van Daily Dance.

Garden in Gloom

Foto: SP

Twee vrouwen en een gemeenschappelijke liefde voor liedjes die schitteren in hun soberheid: zo simpel is de kern van Garden in Gloom. Het duo bestaande uit Imke Loeffen en Mariska Petrovic eert helden en heldinnen uit de country, folk en bluegrass en voegt hier eigen verhalende songs aan toe. Gespeeld met banjo, gitaar en mandoline en met veel gevoel voor harmonie vervlechten hun stemmen en snaarinstrumenten met elkaar in ongecompliceerde, akoestische liedjes over het leven: bitterzoet, maar o zo mooi. Imke is geboren in Oss en haar opa Louis Jansen was er van 1963 tot 1980 burgermeester.

Alessio Rooders en Roy van der Lee

Alessio studeerde af aan het conservatorium als flamenco gitarist, maar gaat bij het Vierde Beeld een andere kant van zijn talent laten zien. Samen met vriend en collega gitarist Roy van der Lee speelt hij hotclub jazz, swing uit de jaren 20/30/40, later ook gypsy jazz genoemd. De muziek van Django Reinhardt en het welbekende Rosenberg trio is hij tijdens de pandemie intensief gaan beoefenen. Alessio zal samen met Osse gitaar held Roy van de Lee (die ooit nog met Jimmy Rosenberg heeft opgetreden) een aantal standards uitvoeren. Bij een van de standards, een oud accordeon stuk gearrangeerd voor 2 gitaren, zal Osse wereld muziek danseres Senta Schuijers een dans uitvoeren.

Lotte Velvet

Foto: SP

De presentatie is in de kundige handen van de in Oss geboren en getogen, maar inmiddels in Rotterdam woonachtige cabaretière Lotte Velvet. Ze schrijft gedichten en theaterteksten en speelde in verschillende bands viool, gitaar en toetsen. Haar helden zijn onder andere PJ Harvey, David Lynch en Andy Warhol. Ze maakte onderdeel uit van het cabaretcollectief CabaRot en studeerde in maart 2019 af bij Studio Selma Susanna in Amsterdam. Ze treedt op als sneldichter en schrijft actuele liedjes voor het programma Andermans Veren. In 2020 won zij de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In oktober 2022 ging zij in première met haar debuutvoorstelling ‘Ondergrond’ en was al een paar maal te zien in de Lievekamp.

Donker Oss

Rapcollectief Donker Oss schept een beeld van hun woonplaats en loopt niet weg van het grauwe imago, maar omarmt dit juist en vergroot het misschien zelf wel uit. Zij brachten in 2020 hun tweede album uit en lijken enigszins uit het beeld verdwenen, een van hen woont inmiddels in België, maar we zijn blij dat ze voor het Vierde Beeld uit het duister willen komen.

Robin Borneman

Tja, wat kunnen we nog zeggen over dit unieke talent dat nog niet geschreven is. In de afgelopen jaren heeft Robin Borneman met zijn verhalende muziek een enthousiaste en trouwe schare fans om zich heen verzameld.
Met het in 2019 uitgebrachte ‘Folklore III: The Cradle Tree’ voltooit Robin zijn ‘Folklore’ drieluik, waarvan deel I en II in respectievelijk 2015 en 2017 verschenen. ‘Folklore’ is een ambitieus folk-/roots-project en vertelt het verhaal van een reiziger zonder naam die op zoek is naar zijn identiteit. Hoewel muzikaal duidelijk één geheel, hebben de drie delen ieder een eigen karakter. Deel I is vooral avontuurlijk en experimenteel, deel II bovenal duister en zwaar en deel III is liefdevoller en universeler. De trilogie is met zijn eigen band én met behulp van bevriende muzikanten uit de band Navarone, opgenomen in de studio van Wouter Budé.
Voorafgaand aan de Folklore trilogie brengt Robin in eigen beheer maar liefst zes albums uit. Landelijke aandacht krijgt hij met het zesde album 'Home' (2012). Daarvan wordt bij een groot aantal winkels in het land evenveel of zelfs meer exemplaren verkocht dan veel gerenommeerde bands: een nieuwe folk/roots ster was geboren.
In 2013 wordt Robin, via een Tom Waits cover, opgemerkt door het Amerikaanse (hard)rock-orkest Trans Siberian Orchestra en ingelijfd als zanger van één van de grootste stadionacts van Amerika. Sindsdien speelt hij jaarlijks gedurende twee maanden - in november en december – zo’n 60 stadion shows op rij voor gemiddeld 20.000 bezoekers per concert. Daarmee komt hij aan grofweg een miljoen toeschouwers op jaarbasis, een statistiek die door geen enkele Nederlandse act wordt geëvenaard.
Na de voltooiing van de Folklore Trilogie begint Robin, nu het Folklore verhaal losgelaten kan worden, in alle rust te werken aan nieuwe muziek. In deze nieuwe periode is Robin ook op de Nederlandse TV te zien. Eerst in oktober 2020, in het RTL4 tv programma “I Can See Your Voice”. Zijn deelname daaraan is zo indrukwekkend dat Talpa Robin in 2021 uitnodigt mee te doen aan het succesvolle SBS 6 tv-programma ‘We Want More”. Het programma bestaat uit meerdere rondes en Robin weet door een imponerende versie van Adele’s ‘Skyfall’, de hoofdprijs van €100.000 binnen te slepen.
Robin is momenteel bezig met het schrijven en opnemen van een nieuw album en heeft nog wat andere projecten op stapel staan en wil pas volgend jaar weer de planken opgaan, maar maakt voor het Vierde Beeld graag een uitzondering. Het enige optreden van Robin Borneman dit jaar is dus op 30 augustus in het Barbarapark in Oss.

U bent hier