h

Tentoonstelling 50 jaar SP Oss

28 april 2023

Tentoonstelling 50 jaar SP Oss

Foto: SP

De hele maand mei is er in de hal van het gemeentehuis van Oss een tentoonstelling te bezichtigen over 50 jaar SP in Oss. Oss speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Socialistische Partij die vorig jaar haar 50-jarig jubileum vierde. Vanaf 1972 stonden SP-ers op om samen met al wie solidair was in actie te komen voor een socialer Oss.

Niet lullen, maar doen
Ze staken de handen uit de mouwen voor onder andere betere arbeidsomstandigheden, tegen vervuiling, voor openheid in politiek en tegen uitbuiting van huurders. ‘Niet lullen, maar doen’ luidde het motto van de ‘rooie rakkers uit de Peperstraat’. Maar al snel bleken ze noodgedwongen “van het doen en daarnaast een beetje van het lullen” te zijn, om met de woorden van Jan Marijnissen te spreken bij zijn optreden in politiek café Zout in december 2015. De SP was namelijk zo succesvol met bijvoorbeeld de Bergoss-staking in 1973 dat ze in 1974 met 3 zetels in de Osse gemeenteraad kwam.

Wie Oss zegt, zegt SP
De SP schudde de lokale politiek op én moderniseerde deze ook. Zo waren commissievergaderingen besloten en hinderwetvergunningen geheim: dat kon toch niet langer zo doorgaan! SPers bleven zich ook buiten de raadszaal inzetten voor de Ossenaar, bijvoorbeeld door acties bij Diosynth, Thomassen en Drijver en Philips. Wie het verhaal goed kent, weet dat niet alleen de arbeiders, maar ook de bedrijven er soms béter uitkwamen. Met Ons Medisch Centrum toonde de SP het verband tussen gezondheidsproblemen en arbeidsomstandigheden en stelde ze preventie in de huisartsenzorg voorop. Speelgelegenheid was er nauwelijks in de industriestad en daarom nam de SP het initiatief om zelf speeltuin Elckerlyc te bouwen. De acties en het engagement worden in 1996 beloond met de 2 eerste SP-wethouders van Nederland. En ondertussen is Ossenaar Jan Marijnissen de eerste SP-fractievoorzitter in de tweede kamer geworden, zoals nu zijn dochter Lilian deze functie vervult. Vanzelfsprekend dat wie Oss zegt, ook SP zegt.

Vele facetten
In het bestuur of in de oppositie, de SP blijft de partij die samen met de inwoners van Oss en de dorpen strijd voor een sociale gemeente. Initiatieven als de hulpdienst, het zorgbuurthuis passen in haar traditie, maar vergeet niet het hart voor cultuur en sport met Het Vierde Beeld, politiek café Zout en de Tribuneloop. Maar er zijn ook de acties voor natuur en een schoner milieu en niet te vergeten de jaarlijkse uitreiking van de Kinderlintjes. Al deze aspecten komen aan bod op de tentoonstelling. En misschien zie je jezelf wel terug op de posters, foto’s, of uitvergrootte krantenknipsels.

De toegang is gratis en de tentoonstelling is open gedurende de openingstijden van het gemeentehuis.

U bent hier