h

Gelders windpark laat burgers wél profiteren

22 januari 2023

Gelders windpark laat burgers wél profiteren

Foto: SP

Op 21 januari organiseerde de gemeenten Oss en Den Bosch een excursie naar Windpark Deil om mensen uit de ‘duurzame polder’ kennis te laten maken met (het geluid van) windmolens. Omdat het nauwelijks waaide stonden de meeste windmolens stil. Het enige wat we hoorden was het geluid van de nabij gelegen snelwegen A2 en A15.

Vanwege de nabijheid van drukke snelwegen is Windpark Deil sowieso onvergelijkbaar met de stille Lithse Polder. Wil je het monotone geluid van windmolens laten horen, dan kun je beter naar een gebied zonder snelwegen gaan, zoals Piershil. Ook heeft het weinig zin om te luisteren naar stilstaande windmolens.

Toch was de excursie heel interessant. Om een heel andere reden. Want in tegenstelling tot de gemeenten Oss en Den Bosch, waar projectontwikkelaars en grondeigenaren vrij spel krijgen om zo veel mogelijk geld binnen te harken, heeft de gemeente West-Betuwe van het begin af gesteld dat alleen wordt meegewerkt wanneer de inwoners zeggenschap krijgen. Dat gaf een hoop gezeur bij projectontwikkelaars, maar de gemeente hield de poot stijf. Het resultaat is de oprichting van de energiecoöperatie Betuwewind, die nu eigenaar is van vier windmolens bij Deil en 3 windmolens bij Geldermalsen. De coöperatie heeft 1200 leden. Zij kunnen stroom afnemen tegen een gereduceerd tarief. Momenteel 15 cent per kWh (exclusief BTW en energiebelasting). In tegenstelling tot Oss en Den Bosch, zorgt de gemeente West-Betuwe dus dat haar inwoners niet alleen de lasten, maar ook de lusten van windmolens krijgen.

 

U bent hier