h

SP stelt kritische vragen over digitale veiligheid in gemeente Oss

16 december 2022

SP stelt kritische vragen over digitale veiligheid in gemeente Oss

Foto: Philipp Katzenberger / unsplash.com

De gegevens van Osse inwoners en systemen van de gemeente moeten beter beschermd worden tegen lekken en hacken, stelt Quinten Braakman, raadslid van de SP. Dit is belangrijk omdat de Ossenaren recht op privacy hebben en de gemeente afhankelijk is van IT-systemen.

Ondermaatse beveiliging kan grote gevolgen hebben, zoals de hack bij Hof van Twente in 2020 laat zien. Door een te gemakkelijk wachtwoord van een medewerker was de schade, naast het verlies van talloze gevoelige gegevens, ook 4.2 miljoen euro.

Om dit in Oss te voorkomen, stelt de SP kritische vragen over de nieuwe data- en I-strategie van het college. Zo wil de partij weten wie er verantwoordelijk is voor de beveiliging van gegevens, welke risico’s het college ziet bij het gebruik van ‘smart’ apparaten, of er een cybercrisis plan is en wat de gemeente doet om haar medewerkers goed wegwijs te maken in de verantwoorde omgang met onze gegevens.

 

U bent hier