h

SP betreurt stoppen van project Familievarken

30 november 2022

SP betreurt stoppen van project Familievarken

Foto: SP

De gemeente Boekel heeft de pacht voor de grond opgezegd waarop het project Familievarken werd gerealiseerd. De SP betreurt dit zeer en vraagt zich af of deze kapitaalsvernietiging niet verhaald kan worden.

De SP vindt het project Familievarken een interessant project omdat het aansluit bij het natuurlijke gedrag van varkens: ze krijgen de kans om in familieverband op te groeien. Ook wordt gebruik gemaakt van hun instinct om hun nest niet te bevuilen. Door ze op een afzonderlijke plek te laten poepen en plassen ontstaan aanknopingspunten om de stikstofuitstoot flink te beperken.

Tot onze verbazing lazen wij afgelopen zaterdag in Brabants Dagblad dat de gemeente Boekel de pacht voor de grond waarop de ‘familiestal’ is gebouwd heeft opgezegd. Daardoor moet het project voortijdig stoppen. Dit terwijl er vanuit Agrifood Capital 1,8 miljoen subsidie is ingestoken, waarvan ongeveer 3 ton van de gemeente Oss. Omdat de SP veel waarde hecht aan diervriendelijke varkenshouderij én aan het zorgvuldig omgaan met belastinggeld heeft de partij vragen gesteld aan de verantwoordelijke wethouder.

 

U bent hier