h

SP wil Osse pauzeknop bij schulden

5 oktober 2022

SP wil Osse pauzeknop bij schulden

Foto: Christian Dubovan / unsplash

Steeds meer inwoners hebben te maken met betalingsproblemen en schulden. De financiële gevolgen van de coronacrisis, de torenhoge inflatie en met een winter voor de deur maken dit dat er volgens de SP nu extra ingezet moet worden op schuldhulpverlening.

Als inwoners zich met hun financiële hulpvraag zich melden bij de gemeente moeten zij vaak nog weken wachten voordat een gemeentelijk schuldhulpverleningtraject is opgestart. Ondertussen lopen de schulden snel op en komen er bijkomende hoge incassokosten bij. Dit vergroot het financiële probleem, zorgt voor extra veel stress en schuldeisers die steeds minder van hun geld terug zien. De SP wil daarom dat de gemeente Oss met een ‘Pauzeknop’ Schulden gaat werken.

De Pauzeknop schulden gaat in op het moment dat een inwoner zich met een financiële hulpvraag zich meldt bij de gemeente. De situatie zoals die op dat moment is wordt dankzij de Pauzeknop bevroren, hierdoor kan de problematiek niet verergeren totdat een schuldhulpverleningstraject is opgestart. Dit geeft schuldenrust en is daarnaast ook in het voordeel van schuldeisers omdat er een beter plan opgesteld kan worden. De Pauzeknop wordt niet alleen ingezet voor gemeentelijke schulden, maar ook als men schulden heeft bij derden zoals bijvoorbeeld de woningbouwvereniging, ziektekostenverzekeraar of bij energiebedrijven. De landelijke overheid wil dit mogelijk in de eerste drie maanden van 2023 gaan invoeren. Dat is nog hoogst onzeker. De SP vindt daarnaast dat we niet zo lang kunnen wachten en wil daarom dat de gemeente Oss zo snel mogelijk start met de Pauzeknop. Het wiel hoeft Oss niet uit te vinden, want Amsterdam, Den Haag en Eindhoven gingen ons voor. 

De SP dient tijdens de raadsvergadering van 6 oktober het voorstel in voor het invoeren van een Osse Pauzeknop.

 

U bent hier