h

Coalitie blokkeert energietoeslag

8 juli 2022

Coalitie blokkeert energietoeslag

Foto: Christian Dubovan / unsplash

Tot verbijstering van de gemeenteraad stemde GroenLinks tegen een motie van de SP, D66 en PvdA om huishoudens met een laag inkomen een eenmalige energietoeslag te geven. GroenLinks, tot voor kort voorstander om een brede groep mensen, met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum, extra te ondersteunen liet zich terugfluiten door de VDG. Marie-Therese Janssen, SP-raadslid kon haar oren niet geloven: “GroenLinks laat de minima gewoon vallen als een baksteen”.

Foto: SP

De SP maakt zich grote zorgen over de stijgende energierekeningen. Deze zijn nu al onbetaalbaar voor de mensen met de laagste inkomens. Het kabinet Rutte biedt eenmalig 800 euro aan mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Dat inkomen ligt lager dan het minimumloon. De SP is al veel langer van mening dat die inkomensgrens van 120% veel te laag is. Een eerste stap in de goede richting is een verhoging van de uitkeringsnorm naar 130% van het sociaal minimum.
Op initiatief van de SP heeft gemeenteraad van Oss begin dit jaar een motie aangenomen om de mogelijkheden tot verhoging te onderzoeken. De nood is echter nu zo hoog dat er niet gewacht kan worden op allerlei onderzoek. Veel mensen maken al schulden om de rekeningen te kunnen betalen. Langer wachten veroorzaakt alleen maar meer ellende. Daarom is de beslissing van GroenLinks en de rest van de coalitie (VDG,VVDen CDA) niet uit te leggen.

Lees hier de motie:

U bent hier