h

BrabantWonen in verwarring: Maycrete woningen wel of geen monumenten?

24 april 2022

BrabantWonen in verwarring: Maycrete woningen wel of geen monumenten?

Foto: SP

Bij de bewoners van de Maycrete woningen in Oss viel op 15 april een brief in de bus. Zij kregen het aanbod voor zonnepanelen op dak. Op 21 april ontvingen ze een nieuwe brief. “Omdat uw woning een monument is kan BrabantWonen dit niet zo maar doen.” Dus toch weer geen zonnepanelen. Hoe zit dat nu?

Het is een opmerkelijke conclusie die BrabantWonen trekt. Jarenlang is er namelijk gediscussieerd of de Maycrete woningen een monumentenstatus zouden moeten krijgen. Dan mogen ze namelijk niet worden afgebroken. De SP is daar een groot voorstander van. De woningen zijn een schenking van Zweden aan Nederland na de oorlog toen er enorme woningnood was. Het zijn bovendien mooie markante woningen met lage huren waar mensen graag in wonen. BrabantWonen verzette zich daartegen want zij wil in de toekomst de woningen afbreken als de laatste huurder waarmee de afspraak is gemaakt dat ze tot hun dood daar kunnen blijven wonen, is verhuisd of overleden.

En nu beweert BrabantWonen ineens dat de Maycrete woningen wel monumenten zijn waar je niet zomaar zonnepanelen op kunt leggen.
Het beste is natuurlijk dat de woningen een monumentenstatus krijgen en waar wel zonnepanelen op kunnen worden gelegd. Dat is goed voor de portemonnee van de bewoners en het milieu. Wordt vervolgd…

 

U bent hier