h

SP wil zelfbewoningsplicht voor de gemeente Oss

11 november 2021

SP wil zelfbewoningsplicht voor de gemeente Oss

Foto: Brandon Griggs / unsplash.com

In de ene na de andere gemeente wordt de zelfbewoningsplicht ingevoerd. Deze regel zorgt ervoor dat wie een huis koopt, er ook zelf in moet gaan wonen. Aanvankelijk was dit alleen mogelijk voor nieuwbouwwoningen maar per 1 januari 2022 kan deze regel ook worden ingesteld voor bestaande woningen die verkocht worden.

In de praktijk worden nu vaak woningen opgekocht door beleggers en uitzendbureaus met de bedoeling deze woningen te verhuren. Dit gebeurt in heel Oss maar vooral op grote schaal in de Ruwaard. Met name waar het gaat om goedkope en middeldure koopwoningen. Het gevolg is dat inwoners van Oss die een huis willen kopen, vaak achter het net vissen. Zij zijn in de regel minder kapitaalkrachtig dan beleggers en kunnen niet opbieden tegen de prijzen die worden geboden.
Een ander gevolg is dat de leefbaarheid in de wijken onder druk komt te staan. Geluidsoverlast, parkeerdruk, afvaldumping zijn aan de orde van de dag.

De kans is groot wanneer in andere gemeenten de zelfbewoningsplicht al wordt ingevoerd, beleggers op zoek gaan naar steden waar dit nog niet het geval is. Daarom dient de SP samen met PvdA en GroenLinks een motie in in de raad van 11 november om ook voor Oss een zelfbewoningsplicht in te voeren.

 

U bent hier