h

Actie tegen nieuwe kernwapens op vliegbasis in Volkel

13 september 2021

Actie tegen nieuwe kernwapens op vliegbasis in Volkel

Zaterdag 25 september 2021 zal de vliegbasis Volkel opnieuw het toneel zijn van acties tegen kernwapens. Van 11 tot 13 uur zal er bij de hoofdpoort een manifestatie worden gehouden. Tevens wordt een fietstocht van 12,5 km om de basis worden gehouden. Een internationale fietstocht zal zaterdag 25 september doorreizen naar Kleine Brogel in België waar op zondag 26 september een zelfde soort actie wordt gehouden. De acties zijn onderdeel van internationaal actieverband.

Directe aanleiding voor de actie is het Amerikaanse plan om de F-35 met een nieuwe kernbom uit te rusten. Dat kan vanaf 2022 gebeuren. Dan wordt de F-16 geleidelijk aan vervangen door de F-35/JSF. Ook de kernbom van de F-16 zal worden vervangen door een geavanceerdere kernbom. Datzelfde gaat ook in België, Duitsland, Italië en Turkije gebeuren. Die landen hebben dezelfde overeenkomst met de VS als Nederland.

De spanningen in de wereld nemen toe. Grote landen bereiden zich serieus voor op nucleaire herbewapening. Een nieuwe wapenwedloop is niet het antwoord. Een andere uitweg is mogelijk: één van dialoog en ontwapening in plaats van escalatie. Wij willen geen kernwapens in Nederland en geen kernwapens elders in Europa. Niet in NAVO-landen, niet in Rusland.

Een coalitie van vredesorganisaties waaronder PAX, WILPF, Jeanet Noëlhuis, Niet in mijn Naam de Socialistische Partij en vele anderen organiseren de bijeenkomst. Diverse sprekers van vredesorganisaties zoals PAX, WILPF en nog anderen zullen spreken evenals Kamerlid Jasper van Dijk. Van Dijk kreeg in 2013 een meerderheid in de Tweede Kamer achter zijn motie om de JSF/F-35 niet uit te rusten met een kernbom.

Er moet zo spoedig mogelijk een openbaar debat in de Tweede Kamer over deze tot nog toe geheime plannen wordt gehouden. Tevens moet Nederland ondertekenaar worden van het VN-verbodsverdrag tegen kernwapens.

Zaterdag 25 september 2021

Tijd: 11  – 13 uur

Plaats: Hoofdpoort luchtmacht basis, ZEELANDSEDIJK 10 Volkel

Zie voor aanmelding en meer info: www.stopkernwapens.nl

U bent hier