h

SP-motie over borstonderzoek vrouwen aangenomen

16 juli 2021

SP-motie over borstonderzoek vrouwen aangenomen

Foto: angiola harry / unsplash.com

In de raad van 15 juli is de motie van de SP “Borstonderzoek vrouwen weer zo spoedig mogelijk naar twee jaar” aangenomen. Onlangs is in Den Haag besloten het borstonderzoek naar kanker bij vrouwen boven de 50 jaar niet twee-jaarlijks maar voorlopig drie-jaarlijks te laten plaatsvinden.

De SP begrijpt dat door Corona er achterstanden zijn ontstaan in het borstonderzoek. De verantwoordelijke staatssecretaris neemt nu drie jaar de tijd om dat probleem op te lossen. Dat vinden wij te lang. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. De twee-jaarlijkse screening zorgt ervoor dat er vroegtijdig kan worden ingegrepen. Die screening redt mensenlevens! Bovendien zijn de ingrepen minder ingrijpend wanneer in een vroeg stadium wordt opgetreden.
Vanuit de gemeente Oss gaat er nu een brief naar de staatsecretaris. Daarmee sluit Oss zich aan bij andere Nederlandse gemeenten die dezelfde mening zijn toegedaan.

U bent hier