h

Motie tegen kernenergie in Brabant verworpen

16 april 2021

Motie tegen kernenergie in Brabant verworpen

Foto: Boudewijn Huijsmans / unsplash.com

De SP heeft in de raad van 15 april een motie ingediend waarin zij oproept geen plannen te maken voor de bouw van een kerncentrale in de gemeente Oss of elders in Brabant.
De motie die de SP samen met GroenLinks is ingediend werd alleen nog gesteund door de PvdA. Alle andere partijen houden de mogelijkheid open om in de toekomst kernenergie in te gaan zetten.

De afgelopen maanden zijn de Brabanders gebombardeerd met berichten over de komst van een eventuele kerncentrale. Het zou zogenaamd noodzakelijk zijn voor de energietransitie: de overstap van het gebruiken van fossiele brandstoffen naar een meer duurzamere opwek. Het is niet dat kernenergie per definitie taboe is, maar de bouw van een kerncentrale van de huidige generatie is echter onrealistisch, ongewenst en daarmee uiteindelijk onzinnig.

Immers de kosten voor een nieuwe centrale zijn torenhoog en voor het kernafval bestaat tot nu toe nog geen goede oplosing. Ook ontbreekt het draagvlak onder de Brabantse bevolking. Dit staat nog los van de vraag of een kerncentrale wel zo duurzaam is.

Lees verder het betoog van de SP en de ingediende motie:

U bent hier