h

SP Oss wil onderzoek naar luchtkwaliteit en coronavirus

11 mei 2020

SP Oss wil onderzoek naar luchtkwaliteit en coronavirus

Foto: SP

Steeds vaker wordt het verband gelegd tussen slechte luchtkwaliteit en luchtweginfecties. Na de Q-koorts epidemie die vanaf 2007 in deze regio veel slachtoffers maakte nam de onrust over de gevolgen van de intensieve landbouw op de volksgezondheid toe. De laatste jaren wordt hiernaar steeds meer onderzoek gedaan. In Oost-Brabant is nu door de coronavirus pandemie onrust ontstaan over het vaak ernstige verloop van coronavirus infecties in deze regio.

Inmiddels is ook onderzoek gestart naar de relatie tussen luchtkwaliteit en het verloop van coronavirus infecties. De eerste resultaten laten zien dat in gebieden met verhoogde concentraties stikstofoxiden het verloop van de infecties ernstiger verloopt dan elders. Deze relaties zijn bijvoorbeeld gevonden in gebieden in China, Noord-Italië en andere gebieden in West-Europa. Ook in Nederland zijn er regio’s aan te wijzen met meer verhoogde stikstofoxide concentratie. Vooral het westen van Nederland en Oost-Brabant vallen op met flinke uitschieters.

De SP in Oss vraagt nu door middels van een motie aan de gemeenteraad om haar verantwoordelijkheid te pakken en bij de landelijke overheid aan te dringen op serieus onderzoek naar de relaties tussen luchtkwaliteit en luchtwegaandoeningen en waar nodig maatregelen te treffen.

Lees hier de motie met de toelichting:

U bent hier