h

Programma Zout zondag 8 december 2019

1 december 2019

Programma Zout zondag 8 december 2019

Foto: SP

In Zout de achtergronden van de Nazi-design tentoonstelling in Den Bosch, het ingewikkelde vluchtelingenvraagstuk en het (mis)lukken van de participatiewet. Hoofdgast is Almar Seinen en hij wordt geïnterviewd door columnist en oud hoofdredacteur Tony van der Meulen van het Brabants Dagblad. Seinen is de specialist op het gebied van Nazikunst en is gastcurator van de gewaagde tentoonstelling Nazi-design in Den Bosch. Aanvankelijk werd het nodige rumoer rond de tentoonstelling verwacht. De kritiek doofde snel toen duidelijk werd dat de samenstellers in staat zijn gebleken om hun boodschap goed voor het voetlicht te brengen.

Qader Shafiq vluchtte op zijn 25e uit Afghanistan. In zijn nieuwe boek ‘Weg naar eigen land’ doet hij in columns en verhalen verslag van zijn nieuwe omgeving in Nederland. Hij wijst ons op de pluspunten en tekortkomingen van de Nederlandse samenleving. Stijn Steenbakkers ondervraagt hem met name over het ingewikkelde vluchtelingen vraagstuk.

Nibud-directeur Arjen Vliegenthart en wethouder Kees van Geffen gaan in debat over de resultaten van de participatiewet. De invoering van de participatiewet heeft nauwelijks geleid tot verhoging van baankansen. Voor de grootste groep mensen met een bijstandsuitkering is er nauwelijks iets veranderd. Voor de mensen die voorheen waren aangewezen op sociale werkplaatsen, zijn de werkkansen gedaald. Voor jong gehandicapten zijn de baankansen gestegen, echter ze gaan er in inkomen op achteruit en meestal gaat het om tijdelijk werk.

Columns zijn er van onze vaste columnist Theo van Duren en Brabants Dagblad columnist Laura Romanillos.

De muzikale bijdrage komt van Stefan Kollee en Imke Loeffen. Beide muzikanten hebben al in vele hoedanigheden op het podium gestaan, maar nog nooit samen. Bij Zout spelen ze eigen werk, akoestische nummers vermengd met rauwe gitaarsounds waarin donker en licht met elkaar twisten.

Het Zoutlied wordt gezongen door Willeke Berendsen met gitaarbegeleiding van Henk Sterken.

Zout vindt plaats op zondag 8 december in de Groene Engel aan de Kruisstraat 15 in Oss. Aanvang klokslag 16.00 uur.

U bent hier