h

SP voorstel voor individuele studietoeslag aangenomen

24 oktober 2019

SP voorstel voor individuele studietoeslag aangenomen

Foto: SP

De Individuele Studietoeslag is een financiële ondersteuning voor studenten die vanwege hun medische beperking geen bijbaan kunnen hebben. Het niet kunnen hebben van een bijbaan heeft grote gevolgen voor deze studenten: zij missen inkomsten, sociale contacten, kunnen minder goed meedoen in de samenleving en hebben een groter risico op armoede en schulden. Namens de SP diende Bas van der Voort tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 oktober een voorstel in om dit bedrag te verhogen naar 300 per maand. Alleen BeterOss stemde tegen.

Het bedrag voor de Individuele Studietoeslag ligt in de gemeente Oss op 182 euro, per persoon per maand. Dit bedrag blijkt echter niet voldoende te zijn, daarom heeft de rijksoverheid besloten dit bedrag per 1 januari 2021 vast te stellen op 300 euro, per persoon, per maand. Voor de Osse doelgroep is dit een stijging van 118 euro per maand!

Gemeenten hebben de mogelijkheid om alvast vooruit te lopen op deze veranderende wetgeving. Het hebben van een medische beperking is geen keuze en kan zodoende niet door de gemeenteraad worden opgelost. De gemeente kan er wel voor zorgen dat studenten met een medische beperking zo goed mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. Nu de mogelijkheid er ligt om een jaar langer (eerder!) het verschil te kunnen maken voor deze doelgroep, vindt de SP dat we dat ook moet doen.

Namens de SP diende Bas van der Voort tijdens de gemeenteraadsvergadering een voorstel in om dit voor elkaar te krijgen. En met succes: de Individuele Studietoeslag voor studenten met een medische beperking wordt in de gemeente Oss per 1 januari 2020 verhoogd. Hierdoor worden studenten een jaar eerder in staat gesteld om beter mee te kunnen doen in de samenleving en wordt de kans op schulden en armoede verder teruggedrongen.

 

U bent hier