h

Unoxwinkel moet blijven

30 augustus 2019

Unoxwinkel moet blijven

Foto: SP

Open brief aan het College van B&W van de gemeente Oss

“In Oss breken ze alles af” is een vaak gehoorde roep. Doelend op alle oude gebouwen die in de loop der tijd in Oss zijn gesloopt. Gelukkig is de trend van slopen enigszins gekeerd. Maar…

Welke Ossenaar heeft niet ooit iets gekocht in het Unox winkeltje uit 1905. Het mooie oude winkeltje aan de Gasstraat dat nu staat te verpauperen. De Gemeente Oss mag het dan wel op de gemeentelijke monumentenlijst hebben staan (dit houdt in dat het niet gesloopt mag worden) maar doet er verder niets mee.

Foto: SP

Het gebouw is een belangrijk historisch overblijfsel uit de industriële geschiedenis van Oss (aldus de gemeentelijke monumentenlijst uit 2000). De Unoxwinkel is momenteel helemaal dichtgetimmerd en het zal niet lang meer duren of vandalisme en gebrek aan onderhoud zullen ertoe leiden dat men zegt: “Dat gebouw is niks meer, breek maar af, weg ermee!”

Ik vind dat de gemeente Oss alles in het werk moet stellen om het gebouw te behouden en het een goede functie te geven. Dit kan een industrieel museum, een pop up winkel of op een andere manier zijn. Dat het gebouw eigendom is van de Zwanenberggroep die er niks mee wil doen, wil nog niet zeggen dat we het er zo bij moeten laten zitten.

Daarom roep ik het college op om in gesprek te gaan met de Zwanenberggroep en er zelf ook de nodige tijd en geld in te steken om het weer tot een pareltje van de Osse industrie te maken.

Mari-Anne Marijnissen

 

U bent hier