h

Terugblik op de collegevorming

12 augustus 2018

Terugblik op de collegevorming

Foto: SP

Donderdag 28 juni gaf SP fractievoorzitter Jan Zoll een terugblik op de vorming van het nieuwe college in Oss: "De verkiezingen zijn voorbij. De SP is de grootse partij geworden en staat klaar voor de onderhandelingen. In de eerste gesprekken al blijkt de onwil van VDG om met de SP een vertrouwensband te smeden en zo te komen tot een college met een gelijkwaardige rol voor beide grote partijen. Natuurlijk is niet alles koek en ei. Wij hebben acht jaar oppositie gevoerd tegen twee colleges waarin VDG een hoofdrol speelde. Daarbij ging het af en toe hard tegen hard. Dat hoort er ook bij. Wij zitten niet in de raad om elkaar gelijk te geven. Wij zitten in de raad voor de mensen die ons gekozen hebben.

Natuurlijk moeten er op een zeker moment zaken uitgepraat worden als je wilt samenwerken. Maar in het begin is het belangrijk om een basis van vertrouwen te bouwen. Ik ben samen met Marie-Therese Janssen namens de SP het eerste gesprek in gegaan om naar dat vertrouwen toe te werken, ruimte te bieden in onze standpunten en daarmee ruimte te creëren voor een gesprek. Parels voor de zwijnen. We werden getrakteerd op een schoffering. Een tirade over alles wat er mis is met ons, onze fractieleden, onze standpunten van nu en 10 jaar geleden. Nu nog heeft VDG last van de ideeën van Jules Iding die in de organisatie aanwezig zijn. Daar wil men het liefst zo snel mogelijk vanaf. Er werden ons uitspraken verweten die nooit door ons gemaakt zijn.
U begrijpt het: een opbouwend betoog en een constructieve start voor een goede samenwerking. De rest is geschiedenis. Iedereen heeft de verslagen van informatiegesprekken kunnen lezen. Naar onze mening zit hier het verkeerde college. De vorige coalitie heeft bij de verkiezingen de meerderheid verloren. Hup, een partijtje erbij en verder met het weggestemde beleid. Je kunt je afvragen waarom de mensen zijn gaan stemmen. Het vertrouwen in de politiek staat voortdurend onder druk en is al niet best. Op deze manier is het nog meer geschaad".

U bent hier