h

Ook op onze lijst: Roy Thomson

20 maart 2018

Ook op onze lijst: Roy Thomson

Foto: SP

Onze kandidatenlijst bestaat uit 50 personen. Hier onze nummer 16: Roy Thomson.

Roy Thomson is al 28 jaar werkzaam bij Unox, was onlangs stakingsleider en is een echte vakbondsman. Met een flinke portie energie en zin voor gerechtigheid zet hij zich in voor de SP, “de enige partij die ons steunde met de Unoxstaking, niet uit eigenbelang voor de partij, maar uit betrokkenheid met de stakers.”

Waarom ben je SP-lid geworden?

Ik ken Toon Voets goed. Hij was een collega van mij bij Unox en is mijn grote voorbeeld. Ik zag dat hij zich inzette voor de belangen van mensen en niet voor zichzelf. Toon inspireerde mij om SP’er te worden.

 

Veel mensen kennen je van de Unox, of beter: van de staking die nog vers in ons geheugen ligt.

Ja, ik was er 15 jaar lid van de OR en ben daar in december mee gestopt, net na de Unoxstaking. Ik was drie weken lang stakingsleider. Er was een groot gevoel van saamhorigheid, eenheid, met z’n allen. We hebben goede resultaten geboekt op het gebied van werkzekerheid, en voor de komende jaren ligt er nu een goed sociaal plan. De aanstaande jaren groeit Zwanenberg en dat is ook van belang voor Oss.

En nu verkiesbaar, waarom deze stap?

Ik ben kaderlid van de FNV en vanuit die organisatie is er gestaakt. De enige politieke steun kwam van de SP, die ook klaarstond met allerlei hand-en-span-diensten. Jan en Lilian waren persoonlijk erg betrokken. Mensen bij Unox hebben veel te danken aan de SP. Ik vind bepaalde idealen die ik belangrijk vind zowel bij de FNV als bij de SP. Ook veel thema’s die me vanuit de FNV interesseren, komen bij de SP terug: participatiewet, flexcontracten, Wajong, enz. De SP en het actief zijn voor die partij passen bij mij.

Wat zijn jouw speerpunten?

Ik vind dat mensen in de zorg een zwaar beroep hebben en dat ze te weinig betaald krijgen. Daar ben ik echt van geschrokken. De participatiewet is ook een probleem. Vanuit het UWV wordt een werkcoach geboden die mensen vaak aanspoort om zzp-er te worden. Maar er zitten zo veel risico’s aan volledig zzp-er worden. We moeten realistisch blijven en er moet meer toezicht komen; meer begeleiding vanuit de gemeente in de vorm van een onafhankelijk bureau voor vragen, een klankbord voor mensen die op de arbeidsmarkt starten of vanuit een moeilijke positie herintreden.

Wat brengt de kapitalist in jou naar boven?

Muziek. Ik ga graag naar muzikale evenementen, van Dj’s tot live muziek. Zelf speel ik gitaar. Sinds kort maak ik met een zangeres samen loungemuziek. En trouwens, van lekker eten kan ik ook erg genieten.

U bent hier