h

Ook op onze lijst: Jan van Kreij

20 maart 2018

Ook op onze lijst: Jan van Kreij

Foto: SP

Onze kandidatenlijst bestaat uit 50 personen. Hier onze nummer 6: Jan van Kreij.

Jan van  Kreij, applicatiespecialist bij Atos, kreeg zo’n 6 jaar geleden zijn SP-lidmaatschap cadeau van zijn kinderen en is nu gemeenteraadslid. Hij is heel sociaal, maar ook een technocraat. Als Geffenaar komt hij graag in het Arboretum: “op de bordjes bij de bomen staan ontroerende, maar ook grappige dingen.”

Je kwam al snel in de gemeenteraad.

Geffen was te klein voor een eigen SP-afdeling, maar sinds de gemeentelijke herindeling ben ik actief voor de SP en heb ik me verkiesbaar gesteld. In deze periode verving ik Jeanny in de raad, en nu Lilian.

Wat zijn jouw speerpunten?

Cultuur en zorg. Ik heb veel affiniteit met muziek en was een jaar of 10 actief als voorzitter van Muziekschool Maasdonk, een dependance van de Muzelinck. Door mijn meervoudig gehandicapte dochter ben ik betrokken bij zorg. Ik was actief in het bestuur van De Korf in Megen en in de cliëntenraad van Kentalis. Maar als raadslid moet je ook generiek zijn. Zo vind ik onderwijs en participatiewet ook belangrijk. Onderwijs mogen we niet laten versloffen. Het is naast opvoeding, de basis voor alles waar we het in de gemeenteraad over hebben.

Het bevalt je wel in de raad zo te horen.

Ja, ik doe er over veel dingen kennis op. Ook de politiek zelf is interessant. Ik ben ook wel een technocraat, meer nog dan een actievoerder. Zo hebben we bijvoorbeeld in het geval van de bibliotheek naar de mensen geluisterd, naar de gemeente, naar de bibliotheek, we hebben in andere steden naar mogelijke voorbeelden gekeken: je laat je van alle kanten inlichten. Het verplaatsen van de bibliotheek betekent onder andere dat Oss het regiokantoor kwijtraakt. Een mooie ontmoetingsplek die ook geschikt is om te studeren en werkplekken biedt, is een welkome nieuwe functie van een bieb, maar dat kan ook op de huidige locatie. Een openbaar UIThuis neemt het risico met zich mee dat er dure bewaking ingezet moet worden, zoals in Arnhem en dat is niet het doel van een bibliotheek. Kortom: overwegen en beslissingen, hangt van zoveel zaken af.

Voel je een vertegenwoordiger van Geffen in de politiek?

Ja en nee, ik ben geen SP’er namens Geffen; ik ben een Geffense SP’er met speciale betrokkenheid bij Geffen, dat wel. Zoals we binnen het gemeentebestuur een aandachtswethouder hebben voor ieder dorp voel ik me binnen de SP fractie aandachts-fractielid voor Geffen.

Wat is jouw favoriete plek in de gemeente Oss?

Het Arboretum, het bomenpark in Geffen. Daar kun je een herdenkingsboom laten planten ter herinnering aan personen of gebeurtenissen. Het park, wat staat voor wat voor soort dorp Geffen wil zijn, breidt uit richting Geffense Plas en Het Woud, en zo naar Landerij van Tossen en Herperduin.

U bent hier