h

Ook op onze lijst: Henk van Gerven

9 maart 2018

Ook op onze lijst: Henk van Gerven

Foto: SP

Onze kandidatenlijst bestaat uit 50 personen. Hier onze nummer 5: Henk van Gerven. 

Henk van Gerven  voormalig huisarts,  bevindt zich momenteel midden in een al jarenlange politieke carrière voor de SP. Zijn motto luidt: “’mensen een stem geven’ – het is zo belangrijk dat mensen zélf in beweging komen en laten horen waar ze tegen zijn en waarvoor ze strijden”.

Je bent een bekend SP-lid, maar wanneer is het allemaal begonnen?

Op 1 januari 1977 ben ik SP-lid geworden; mijn goede voornemen voor dat jaar. Ik studeerde toen medicijnen in Nijmegen en las al twee jaar De Tribune. Een actieve socialistische partij sprak me aan.

Heb je je toen ook direct actief voor de partij ingezet?

Ja, 5 avonden in de week was ik op pad voor de SP. Na mijn afstuderen ging ik werken bij Ons Medisch Centrum, eerst in Nijmegen en vrij snel daarna in Oss met Anneke de Bres. Als huisarts ben ik me actief blijven inzetten voor de SP.

Hoe was je dan actief als huisarts?

Bijvoorbeeld in de jaren ’80 rondom de vervuiling bij Organon, toen heb ik meegestreden voor een schone productie. Ook landelijk was ik actief voor de gezondheidsdienst van de SP.

Uiteindelijk ben je helemaal in de politiek terechtgekomen; hoe kwam dat zo?

In 1993 kwam ik in de Osse gemeenteraad toen Jan Marijnissen zich vol ging inzetten voor de Tweede Kamer. In 1995 werd ik Statenlid en in 1996 wethouder – Jules Iding en ik waren de eerste landelijke SP-wethouders. Van 2006 tot 2017 zat ik in de Tweede Kamer. Nu ben ik voorzitter van de Osse afdeling en onlangs gekozen tot lid van het landelijke partijbestuur.

Doe je nog iets met jouw medische achtergrond?

Momenteel werk ik mee aan een project voor de SP over sociaal-economische gezondheidsverschillen tussen rijk en arm. In Nederland gaat 1 op de 5 kinderen niet naar de tandarts. Onder de armere bevolking is dat vaak 1 op de 3 kinderen; met alle gevolgen van dien. We maken daarom plannen voor een haal- en brengservice en tandartsbussen in het hele land om het makkelijker te maken voor kinderen om naar de tandarts te gaan. In Oss hebben we al een schooltandartsenbus (Dental Car) en hier gaat dan ook nog maar slechts 1 op de 9 kinderen niet naar de tandarts.

Wat brengt de kapitalist in je naar boven?

Een wijntje, een nootje en een krimi kijken, dan kom je bij mij al een heel eind.

U bent hier