h

Interview met Alex den Brok

3 maart 2018

Interview met Alex den Brok

Foto: SP

Alex, 47 jaar, een echte Berghemnaar, 2 kinderen. 27 jaar werkzaam bij Unox/Zwanenberg. Voorzitter ondernemingsraad en lid van de vakbond FNV. Voorzitter carnavalsvereniging ’t Smidje. Vriendin Daphne van Haren, variété-artieste Miss Nagine /DJ Daffy.

Hoe ben je bij Unox terecht gekomen?

Mijn vader was een echte Unoxman. Hij nam me mee en na een half jaartje via een uitzendbureau te hebben gewerkt kwam ik in vaste dienst. 

Je bent ook een echte vakbondsman.

Ik ben altijd vakbondslid geweest. Samen sta je sterk en iedereen profiteert van het werk van de vakbond door de CAO’s die worden afgesloten.

En al weer jaren voorzitter van de Ondernemingsraad.

Ik voel me verantwoordelijk voor iedereen en heb ook goede mensen om me heen zoals Laurens Gloudemans en Roy Thomson zodat we een sterk team vormen.

Je hebt een prominente rol gespeeld in de gewonnen Unoxstaking afgelopen najaar.

Zeker. De mensen werken 25 tot 40 jaar bij Unox en om dan zo respectloos te worden behandeld bij de overgang van Unox naar Zwanenberg, dat maakte de mensen erg boos. De strijdbaarheid en eensgezindheid was enorm. Daardoor wisten we al vrij snel fatsoenlijke pensioen- en arbeidsvoorwaarden eruit te slepen.

Foto: SP

Wat betekende de SP voor jullie bij deze staking?

Het was de enige partij die consequent en voortdurend haar steun uitsprak. Elke dag was er wel iemand aanwezig. Dat is zeer gewaardeerd. En de aanwezigheid van Jan en Lilian Marijnissen zorgde voor landelijk nieuws waar de directie niet op zat te wachten. Dat heeft zeker geholpen bij het winnen van de staking.

Hoe kijk je aan tegen de komende gemeenteraadsverkiezingen?

Ik vind het voorstel om een gemeentelijke thuiszorgorganisatie op te richten een erg goed idee. Het is nu een drama. We ontslaan mensen, we betalen ze te weinig en directeuren worden slapend rijk. Dit experiment moet van de grond komen. De SP krijgt daarom mijn stem.

En wat moet er na de verkiezingen gebeuren in Oss?

Ik hoop dat de SP de grootste wordt. De vorige keer is de SP buiten het college gehouden. Probeer elkaar op standpunten te vinden, niet vanwege de baantjes maar in het belang van de gemeenschap.

Tot slot, je bent voorzitter van carnavalsvereniging ’t Smidje. Hoe komt het toch dat carnaval zo leeft in Berghem?

Tja, da’s Berghem hè. Een hechte gemeenschap met een levendige carnavalstraditie.

U bent hier