h

Ook op onze lijst: Ruud Rogier

23 februari 2018

Ook op onze lijst: Ruud Rogier

De SP kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing bestaat uit 50 personen. Enkele van hen stellen we aan u voor. Vandaag: Ruud Rogier

Ruud Rogier is freelance fotojournalist .Toen hij begin jaren tachtig de SP leerde kennen, dacht hij nog “wat een zootje ongeregeld, maar wat een lef.” Hij voelde zich aangesproken, werd lid en stelt zich nu verkiesbaar.

Wanneer werd je SP-lid en waarom?

De SP onderschreef veel dingen die ik ook onderschreef. Toen ik in 1981 als fotojournalist begon, vond ik ze te schreeuwerig, maar toch spraken ze me aan. Ze brachten de CDA- en PvdA-bonzen van hun à propos, stapte een bedrijf binnen als er misstanden waren en ze behaalden resultaat! Inmiddels zijn het ‘politici’ in de goede zin van het woord geworden. Rond de eeuwwisseling werd ik lid.

Hoe zet jij je in voor de partij?

Ik breng al lang De Tribune en SP-folders rond, samen met Carla Steenman. Ook ben ik verschillende  keren  de wijk in gegaan. Verder zit ik al jaren in de organisatie van Het Vierde Beeld. In eerste instantie was er een editie over fotografie en daarvoor werd ik benaderd. Ik ben gebleven en probeer altijd fotografie in het evenement te passen, want fotoprojecties voegen een extra dimensie aan een optreden toe.

Welke politieke issues interesseren jou?

Cultuur voor iedereen toegankelijk maken door middel van een goed gemeentelijk beleid. Ook al heb je een handicap of ook al denk je anders: kom erbij! Ook de positie van de ZZP-er houdt me bezig, want de ZZP-er dreigt de dagloner van deze eeuw te worden: lage beloning, geen verzekering, onzekerheid over werk enz. Je hebt geen onderhandelingspositie. Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten die een afdeling voor fotojournalistiek kent.

Waarom stelt de journalistieke sector zich zo argwanend en autoritair op?

De Persgroep die misstanden aan het voetlicht moet brengen, blijkt er zelf niet verschoond van te blijven. Het is een heel groot bedrijf dat de zakelijkheid voorop stelt: het draait om aandelen, financiële targets enz. Hogere loonkosten passen niet in hun plaatje en de kwaliteit van het product staat niet meer voorop.

Fotografie is niet alleen jouw werk, maar ook een hobby. Heb daarnaast nog een hobby?

Ik heb tekenen herontdekt en specialiseer me in hondenkoppen. Ik probeer de witte herder van Lillian Marijnissen te tekenen, maar dat is een moeilijke opgave.

U bent hier