h

Ook op onze lijst: Jeanny Smeets

27 februari 2018

Ook op onze lijst: Jeanny Smeets

De SP kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing bestaat uit 50 personen. Enkele van hen stellen we aan u voor. Vandaag: Jeanny Smeets.

Jeanny Smeets is vrijwilliger bij de Groene Engel, docent Nederlands en geschiedenis en houdt van lezen en concertbezoek. Als actief SP-lid snapt ze niets van “mensen die zeggen ‘Ik heb niets met politiek’, want politiek heeft wel iets met jou!”

Wanneer ben je lid geworden van de SP?

Al vanaf groep 1 was ik al bekend met de SP, omdat ik bevriend was met de dochter van Jan Zoll. De enorme stapels SP drukwerk bij hen thuis fascineerde mij destijds enorm. Vanaf mijn 15e of 16e jaar werd ik lid.

En weet je nog waarom?

Ik besefte dat de inrichting van de maatschappij voor iedereen van belang is. Met mijn ouders, discussieerde ik vaak over politiek en maatschappij. Ik las de krant, terwijl ik tegenover mijn vader zat, dus op zijn kop. Linkse waarden als solidariteit, zorgen voor de zwakken in de samenleving vind ik vanzelfsprekend. De SP heeft me daarom áltijd aangesproken. Ook het actieve aspect, zoals de hulpdienst, kan ik erg waarderen aan de SP.

Hoe ben je zelf actief voor de SP?

Met mijn 16e bezorgde ik al de Tribune, folders en sponsjes. Ik wilde raadslid worden, maar het kwam er niet van tot ik me in 2014 verkiesbaar stelde. Helaas moest ik wegens gezondheidsredenen stoppen, maar ik zet nog steeds actief in. Nu onderhoud ik de website. Als het weer lukt, wil ik weer andere dingen gaan doen.

Wat is jouw favoriete plek in Oss of omgeving?

De Groene Engel waar ik dit jaar al 18 jaar als vrijwilliger actief ben. Het voelt als een tweede thuis. Ik werkte er op concertavonden en momenteel voor de filmkassa en als filmoperator.

Waarom doe je dat, en al zo lang?

Omdat ik het zo ongelofelijk belangrijk vind dat er zo’n culturele ontmoetingsplek is in Oss, die ook nog eens als een vliegwiel voor de culturele ontwikkeling in de stad en de omgeving functioneert. De vrijwilligers zijn een hechte club die zich allen voor hetzelfde inzetten: zo veel mogelijk mensen met cultuur in aanraking brengen.

Waarvoor wil je je sterk maken bij de SP?

Een zo breed mogelijk aanbod van kunst en cultuur, want ik denk dat daarvoor de verbondenheid tussen mensen groeit. Muziek, boeken, film, theater, in de kunsten leer je je in te leven in fictieve personages. Als je dat gevoel ontwikkelt, kun je je ook beter inleven in personen in het echte leven. En daar kan onze samenleving wel wat meer van gebruiken, van het inleven in elkaar. Door kunst maak je kennis met wat je nog niet wist. Nieuwe werelden openen voor iedereen door middel van kunst en cultuur, daarvoor wil ik me sterk maken.

Hoe denk je dat te gaan doen?

In ieder geval blijf ik me als vrijwilliger inzetten bij de Groene Engel, om zodoende cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. En zonder vrijwilligers, geen Groene Engel.

 

U bent hier