h

"Je moet het maar durven"

23 november 2017

"Je moet het maar durven"

We lezen overal dat de economie aantrekt. Tegelijkertijd komen economen met de opdracht dat de baten ook naar werknemers moeten gaan, want deze blijven al jaren achter bij de toegenomen productiviteit.

Foto: Ruud Rogier

In Oss gaat het de andere kant op. Door de overgang van de werknemers van Unox naar Zwanenberg staan lonen, pensioenen en baanzekerheid op de tocht. Daarom gebruiken Unox medewerkers hun stakingsrecht en komen voor zichzelf en elkaar op. VVD wethouder Wagemakers schreef er over in een column. We schrokken van zijn negatieve uitingen over deze harde werkers en hun strijd en we stellen hierover de volgende vragen:

  1. Wethouder Wagemakers schrijft dat de werknemers die voor hun rechten opkomen en zijn gaan staken, zich voor een karretje hebben laten spannen. Deelt het college deze mening? Zo ja, welk karretje?
  2. De wethouder vindt het blijkbaar raar dat werknemers voor hun rechten op komen bij grote werkgevers in Oss, hij schrijft daarover: "Je moet het maar durven." Alsof je bij grote werkgevers alles over je heen moet laten komen. Deelt het college dit standpunt? Zo ja, waarom? Zo nee, wat vindt het college van deze bewoordingen?
  3. Kan het college uitleggen wat de Osse weekmarkt, halfvolle melk en een mega-mestfabriek met de pensioenen van de Unox-medewerkers te maken hebben?
  4. Waarom hebben VDG wethouder Den Brok met in zijn portefeuille economie, of VDG wethouder Van Geffen met in zijn portefeuille werk & inkomen, hun gezicht nog niet laten zien bij de Unox stakers?
  5. Vindt U het geen taak van college-leden om de werknemers van Unox te steunen in deze moeilijke tijden? Zo niet, waarom niet?
  6. Is het college bereid afstand te nemen van de column van wethouder Wagemakers? Zo niet, waarom niet?

We hopen op een zo spoedig mogelijke beantwoording en steun voor de Unox medewerkers.

U bent hier