h

SP onderzoek naar de Markt van Oss

6 november 2016

SP onderzoek naar de Markt van Oss

Foto: SP

Al geruime tijd speelt in Oss de discussie rondom de twee wekelijkse markten (op dinsdag en zaterdag). Jaren geleden was de dinsdagmarkt in Oss een zeer druk bezochte markt. De zaterdagmarkt was aanvankelijk ook een drukke markt, een aantal jaren geleden is deze markt gedeeltelijk verplaatst naar een gedeelte van de Heuvelstraat. Van zowel marktkooplieden als winkeliers in Oss horen we dat de markten minder bezocht worden. Landelijk gezien is die tendens er ook.

De SP is van mening dat een goede markt zeker een toegevoegde waarde is voor de stad Oss. De discussie over een nieuwe Osse Centrumvisie was voor SP mede aanleiding om opnieuw te kijken naar de positionering van de Osse Markt.

 

In mei en juni 2016 heeft de SP onderzoek gedaan naar de rol van de weekmarkten in het centrum van Oss. Markondernemers, centrumondernemers en bezoekers van de markt is de mogelijkheid geboden om een vragenlijst in te vullen over verschillende aspecten van de markt in Oss. Onder marktkooplieden en centrumondernemers werkzaam rondom de locaties van de markt zijn vragenlijsten verspreid. Daarnaast zijn bezoekers van de dinsdag en zaterdagmarkt ondervraagd over verschillende aspecten van de markt. De verschillende vragenlijsten zijn als bijlage van dit rapport opgenomen. Voor de weergave van de resultaten is gekozen voor een indeling in categorieën. Waar mogelijk is per categorie de reactie van de verschillende groepen (marktkooplieden, centrumondernemers en bezoekers) weergegeven. Daarmee is het mogelijk om de verschillende invalshoeken waarmee deze groepen tegen bepaalde aspecten van de markt aankijken, met elkaar te vergelijken.

De resultaten van dit onderzoek willen we graag onder de aandacht brengen van het College van B&W van gemeente Oss en de politieke partijen van Oss. Er zijn ook waardevolle opmerkingen gemaakt waarvan wij een opsommingen hebben gemaakt in paragraaf 3.

De belangrijkste conclusies van ons onderzoek waren:

  1. De laatste twee jaar is het aantal marktkooplieden, verdeeld over de dinsdag- en zaterdagmarkt met 24% afgenomen. Dit kan niet gepaard gaan zonder gevolgen voor de uitstraling, aantrekkelijkheid en levendigheid van de Osse markt.
  2. Zowel marktkooplieden als de bezoekers zijn tevreden over de huidige locaties van de markt in Oss.
  3. Zowel de marktkooplieden als bezoekers zijn tevreden over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de markt.
  4. Bijna twee derde van de bezoekers vindt dat de aantrekkelijkheid van het centrum verhoogd wordt door de aanwezigheid van de markt en 83% vindt dat de markt een toegevoegde waarde heeft voor het centrum.
  5. De meeste centrumondernemers vinden dat ze geen hinder ondervinden van de plaatsing van kramen en verkoopwagens.
  6. Bijna driekwart van de bezoekers geeft aan geen bezwaar te hebben tegen de grote verkoopwagens.
  7. Bijna driekwart van de marktkooplieden geeft een onvoldoende voor hun relatie met de gemeente en centrummanagement.
  8. Van de centrumondernemers is de helft zeer goed tot voldoende te spreken over hun relatie met gemeente en centrummanagement.

Bekijk het hele verslag in de  bijlage (PDF)

U bent hier