h

Omwonenden Geffense Plas protesteren tegen uitbreiden van evenementen “Het blijft bij één. Anders wordt het geen.”

17 november 2016

Omwonenden Geffense Plas protesteren tegen uitbreiden van evenementen “Het blijft bij één. Anders wordt het geen.”

Foto: SP

Tijdens een thema-avond van de Dorpsraad Geffen op 15 november, heeft buurtbewoner en SP-raadslid Jan van Kreij namens omwonenden van de Geffense Plas handtekeningen aangeboden die zijn verzameld tegen het uitbreiden van evenementen rond de Geffense Plas. Omwonenden willen in de zomermaanden niet om de drie weken hun huis moeten ontvluchten vanwege geluidsoverlast.

De gemeente Oss heeft tekst en uitleg gegeven over het nieuwe conceptplan van de Geffense Plas als evenemententerrein.

Na de uitleg van wethouder Gé Wagemakers en planoloog Frank Schuijers en na vragen van de aanwezigen werden de handtekeningen die tot op dit moment zijn opgehaald, overhandigd aan Hans Hoeben, voorzitter van de Dorpsraad Geffen.
De dorpsraad gaat zich de komende tijd buigen over een advies over het conceptplan.

Binnen de groep bewoners rondom de Geffense plas is onrust ontstaan naar aanleiding van een bericht in het Brabants Dagblad van 22 september.

Om uitdrukking te geven aan onrust hebben een aantal bewoners uit de omgeving van de Geffense Plas handtekeningen opgehaald in zowel het Osse deel als in het Geffense deel van de omgeving.

Waarom de bewoners tegen uitbreiding zijn van het aantal evenementen met versterkte muziek op de Geffense Plas:

•Bewoners ervaren ernstige geluidsoveroverlast van eerder gehouden dance evenementen. Bij het laatst gehouden dance evenement zijn een aantal bewoners hun huis ontvlucht omdat de herrie niet te harden was.

•Over de eerder gehouden evenementen bij de Geffense Plas is naar de Geffense bewoners in de omgeving nooit een letter gecommuniceerd. Niet door de gemeente en niet door de organisatie van de evenementen.

•Bij uitbreiding van de evenementenvergunning van 1 naar 8 evenementen met versterkte muziek, lopen de bewoners het risico om 1 keer per 3 weken hun huis te moeten ontvluchten of in ieder geval ernstige geluidshinder te ervaren.

De bewoners kunnen wel leven met 1 evenement met versterkte muziek mits de regels van de vergunning worden nageleefd:

Bijna alle bewoners geven aan dat het houden van een (1) evenement met versterkte muziek per jaar mogelijk moet zijn.  Dit om tegemoet te komen aan de wensen van de jeugdige inwoners uit de eigen gemeente en de nabije omgeving. 

Daarbij wordt wel de voorwaarde gesteld dat de organisatie van het evenement zich houdt aan de afspraken:

•duidelijke communicatie naar alle bewoners

•begin en eindtijd van het evenement zoals vastgelegd in de vergunning

•Het maximaal toegestane geluidsniveau wordt niet overschreden

•de richting waarin het geluid geleid wordt.

•de gemeente Oss handhaaft de regels indien nodig.

Het evenement onverwacht afsluiten met een vuurwerk om 01.00 uur 's nachts draagt niet bij aan de acceptatie bij de omwonenden.

Redenen waarom vanuit planologisch oogpunt de Geffense Plas meer evenementen met versterkt geluid onwenselijk zijn:

  • De Geffense Plas is een klein en kwetsbaar natuurgebiedje waar de recreatiedruk niet verder moet toenemen.
  • De Geffense Plas biedt broedgelegenheid aan een aantal roofvogels waaronder sperwer, buizerd, ransuil en bosuil.
  • Verder overnachten en overwinteren er vleermuizen. Ook is de Geffense Plas een overnachtingsplaats voor 'kleine zwanen'.
    Een milieu effect rapportage naar de gevolgen van meer evenementen is noodzakelijk om de gevolgen voor de natuur in kaart te brengen
  • De infrastructuur rondom de Geffense plas is niet geschikt voor de aan- en afvoer van grote groepen mensen.
  • Bussen kunnen niet parkeren, of het moet in het weiland van omwonenden gebeuren.

Deze mensen zullen nog wel 3 keer nadenken voordat ze dat nog een keer doen omdat het weiland na het laatste dance evenement flink was vervuild.

Op 21 november wordt tijdens de vergadering van wijkraad Ruwaard het ‘conceptplan van de Geffense Plas als evenemententerrein’ aan de inwoners van de ‘Osse’ omgeving van de Geffense Plas gepresenteerd. 

http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/oss/geffenaren-willen-niet-m%C3%A9%C3%A9r-dancefeesten-bij-geffense-plas-1.6648975

U bent hier