h

Wachtlijsten jeugdhulpverlening taboe

23 september 2016

Wachtlijsten jeugdhulpverlening taboe

De afgelopen periode is er veel onrust ontstaan over de wachtlijsten van de jeugdhulpverlening. Uit onderzoek blijkt dat de wachtlijsten stijgen. Ouders en jongeren zijn hier de dupe van.

De gemeente Oss heeft besloten om extra gelden (500.000 euro) beschikbaar te stellen voor het oplossen van de wachtlijsten. De SP is uiteraard voor het opheffen van wachtlijsten, maar we vinden het niet goed om zonder verder beleid enkel de stijgende wachtlijst aan te pakken.

Dit probleem heeft een oorzaak. Na onderzoek en gesprekken met instellingen werd het ons duidelijk dat er een mis match is tussen vraag en aanbod in de zorg. Zolang hier niet aan gewerkt wordt blijf dit probleem bestaan. De SP wil dat er intensief met de organisatie bekeken wordt hoe men aanvullend en niet langs kan werken.

Gemeente en de regio geven aan dat de instellingen met elkaar over vraag en aanbod in gesprek moeten gaan. De SP vindt dat dit niet enkel en alleen een taak mag zijn van de instellingen, maar dat de gemeente een regie functie moet pakken om het probleem aan te pakken. Ouders en jongeren hebben er niets aan als instellingen met elkaar in gesprek gaan en er niet uitkomen.

De SP heeft gesprekken gehad met instellingen, ouders, jongeren en de gemeente; we komen dan ook binnenkort met een voorstel om de wachtlijsten aan te pakken.

U bent hier