h

Werkdruk basisonderwijs te hoog

27 mei 2016

Werkdruk basisonderwijs te hoog

Foto: SP
Tjitske Siderius, SP Tweede Kamerlid, in Oss.

Maandag 23 mei organiseerde de SP een bijeenkomst over het basisonderwijs in Oss. Leerkrachten en directieleden van scholen in de gemeente Oss voerden een stevige discussie. Inleider van de avond was Tjitske Siderius, SP-Tweede Kamerlid Onderwijs.

Dat de werkdruk hoog is kwam in alle toonaarden aan de orde. Er is de laatste jaren steeds meer op het bordje van de basisscholen komen te liggen. Recent natuurlijk de invoering van het Passend Onderwijs. Juist deze invoering trekt een zware wissel.

Het gaat om een groep kwetsbare kinderen die nu in plaats van naar het speciale onderwijs te gaan, in het reguliere onderwijs blijft. Deze leerlingen vragen veel meer tijd en aandacht dan ‘gewone’ leerlingen.

Daarnaast vraagt de maatschappij van alles op de agenda te zetten in het schoolprogramma. Denk aan: gezonde voeding, goed omgaan met de social media, anti-pestprogramma’s, kunnen omgaan met geld etc.

Tot slot richt de inspectie zich nadrukkelijk op de opbrengsten van het onderwijs. Er moet ook veel geadministreerd worden om de aanpak daarvan duidelijk te maken. Dat alles bij elkaar opgeteld geeft een te hoge werkdruk.

Siderius zette uiteen dat de SP dat signaal heeft opgepakt en een initiatiefwet heeft opgesteld.Kleinere klassen en meer handen in de klas moeten het werk van de leerkracht gaan verlichten.

Opvallend was de passie en bezieling waarmee de mensen uit het veld hun verhaal deden. Ze willen maar al te graag dat alle kinderen een kans krijgen. En met die extra projecten willen ze ook graag aan de slag. Maar dan moeten daar wel tijd en middelen voor aanwezig zijn om dat allemaal te kunnen verwezenlijken.

Tjitske Siderius kreeg veel tips en adviezen mee uit het veld, waarmee ze in Den Haag aan de slag kan, om de initiatiefwet Kleine Klassenstrijd tot een succes te maken.

U bent hier