h

Geen verhuizing bibliotheek

15 maart 2016

Geen verhuizing bibliotheek

Foto: sp

De SP vindt  verplaatsing van de bibliotheek  is niet nodig. Het is kapitaalvernietiging. Eerst moet het Stadsarchief naar de bibliotheek en nu moeten de bieb en het stadsarchief weer weg. Het pand van het  Stadsarchief in de Peperstraat staat leeg  en de gemeente moet de huur betalen.

En wat gebeurt er met een lege bibliotheek? Moet de Lievekamp voor de kosten opdraaien? Allemaal geld weggooien, terwijl de cultuur zo hard wat financien kan gebruiken.

In een open brief schreef de SP dat de ontwikkeling van de detailhandel een complexe zaak is, en op de eerste plaats een zaak is van ondernemers en in het bijzonder van de pandeigenaren. Verplaatsing van de bibliotheek naar de V&D locatie is niet in het belang van de Osse cultuur en niet in het belang van de toekomst van Oss.

Het is bovendien kapitaalvernietiging. Het ene gat wordt met het andere gedicht.

Museum Jan Cunen, Lievekamp, Groene Engel en Bibliotheek hebben lang een bijzondere naam gehad in het Nederlandse cultuurlandschap, een grote prestatie geleverd gemeten naar de omvang van de gemeente. Door rigoureuze bezuinigingen is die positie in de waagschaal gezet.

Nu het financieel weer beter gaat met de gemeente is het zaak om de kwaliteit weer op te krikken. Dat doe je niet door te investeren in stenen, maar door te investeren in de kwaliteit van de programmering. Dat is ook in het belang van de toekomst van een middelgrote gemeente die het steeds moeilijker krijgt om inwoners en met name de jongeren aan zich te binden.

Nog maar kort geleden heeft Oss haar cultuurvisie geactualiseerd. Een van de doelstellingen is meer onderlinge samenwerking van de cultuurinstellingen; samen nieuwe verrassende wegen inslaan.

Samenwerking is eenvoudiger als je in hetzelfde huis woont. De kans op spontane ontmoetingen is dan veel groter, even kortsluiten om nieuwe plannen sneller ten uitvoer te brengen. Het samenvoegen van alle gemeentelijke afdelingen in een vernieuwd   gemeentehuis wordt in de Osse politiek alom geroemd.

Voor culturele instellingen is dat niet wezenlijk anders. Het is een groot goed dat Bibliotheek, Lievekamp en Muzelinc onder een dak gehuisvest zijn. Daar liggen veel meer kansen dan er tot nu toe benut zijn.

U bent hier