h

Te oud voor wet Taaleis

5 februari 2016

Te oud voor wet Taaleis

Foto: sp

In de afgelopen  raadsvergadering diende SP raadslid Marie Therese Janssen een motie in over de Wet Taaleis. De SP vindt dat er in de uitvoering van de Wet Taaleis met zorg om gegaan moet worden met de groep mensen die al lang in Nederland woont, maar na al die jaren nog geen Nederlands spreekt.

Als deze mensen door omstandigheden nu aanspraak moeten doen op een uitkering, mag en kan je niet verwachten dat zij in korte tijd nu wel de Nederlandse Taal eigen kunnen maken.

De SP vraagt daarom in een motie of de Gemeente maatwerk wil toepassen voor deze specifieke doelgroep.

Vorig jaar heeft de Eerste Kamer een Wet aangenomen, die Wet Taaleis wordt genoemd. Deze wet legt aan de gemeenten op dat mensen van allochtone afkomst die een uitkering aanvragen en de Nederlandse Taal niet voldoende spreken, zich in moeten gaan spannen om de Taal op basisniveau te leren.

De regels zijn hierin vrij strak en dwingend opgelegd. Er is niets op tegen om dit als uitgangspunt te hanteren. Om goed te kunnen functioneren in de samenleving is het spreken van de Nederlandse Taal een vereiste. Maar de praktijk geeft aan dat er een doelgroep is waarbij dit niet zal gaan lukken.

De SP heeft gesproken met een aantal ouderen ( 60 jaar /65 jaar) die hier 40 jaar geleden zijn komen wonen als (gast) arbeider of in het kader van de gezinshereniging. Deze mensen hebben helaas in al die jaren de Nederlandse Taal zich niet eigen kunnen maken. Het is niet te verwachten dat dit door druk van buiten af, opeens wel gaat lukken.

U bent hier