h

Sex, humor, zorg, robots, kunst & Julius Caesar in Zout

5 januari 2016

Sex, humor, zorg, robots, kunst & Julius Caesar in Zout

In de januari-Zout is er weer een gevarieerd programma met lachen en huilen in de zorg, robotisering in de zorg en sex, de strapatsen van Julius Caesar in Maren-Kessel en het leven en oeuvre van Ossenaar Joop Falke.
 
Robots in de zorg en de sex
Ook in de zorg en de sex heeft de robotisering zijn intrede gedaan. Tinie Kardol en Lamber Royakkers zijn onze gasten. De robots zijn in Zout waar te nemen in beeld en geluid.
Professor Tinie Kardol, directeur  bestuurder van zorggroep Vughterstede, nam als eerste zorgrobot Zora in huis. Wat kan Zora. verdringt Zora werkgelegenheid, kan Zora als gezelschapsdame dienst doen? Vragen die allemaal in Zout aan de orde komen.
Van een ander kaliber is de sexrobot Roxxxy.  Volgend jaar komt ze op de markt voor 6000 euro.  Haar huid voelt levensecht aan, ze weegt 55 kilo en is 1,70meter lang, kan bewegen en gesprekjes voeren. Ze is te bestellen met eigenschappen naar persoonlijke wens, inclusief, kleur haar en borstomvang. Lamber Royakkers, hoofddocent ethiek en technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven heeft de discussie aangezwengeld om na te denken over normen en waarden rond sexrobots.
 
Huilen en lachen in de zorg
Voor dit onderwerp zijn onze gasten professor Ad Vingerhoets en humoristische organisator van zorgcongressen Marcellino Bogers.
Huilprofessor Ad Vingerhoets deed onderzoek naar het huilen van artsen, coassistenten en verpleegkundigen op de werkvloer. Is huilen in de aanwezigheid van patiënten onethisch, onprofessioneel of juist een teken van empathie en betrokkenheid? Daar wordt door zorgprofessionals maar ook door leken heel verschillend over gedacht.
Bij Marcellino Bogers staat het lachen bijna altijd nader dan het huilen. Volgens hem is humor goud in handen van de zorgverleners. Humor ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontstresst, verlicht en is nog gratis ook. Als voormalig verpleegkundige en cabaretier schreef hij er een boek over.
 
Veldslag van Julius Caesar in Maren-Kessel
Het was onlangs topnieuws in archelogische kringen. Julius Caesar heeft volgens Nico Roymans, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, in 50 voor Christus twee Germaanse stammen gedecimeerd in een oude bedding van de Maas bij Kessel. Roymans baseert zich op de beschrijving van Caesar in de Bello Galico, over een veldslag op de plaats waar Rijn (nu Waal) en Maas samenkomen en op de talrijke vondsten die ter plekke zijn gedaan zoals zwaarden en speerpunten, een Gallische helm, botten en schedels. Veel van de vondsten zijn gedaan door locale archeologen. In het gesprek met Roymans zal ook een bijdrage geleverd worden vanuit de lokale archeologie.
 
Terugblik op het werk en leven van kunstenaar Joop Falke
De edelsmid/beeldhouwer Joop Falke werkt sinds 1958 in Oss. Hij had een winkel in de Houtstraat. Hij is ontwerper en maker van sieraden, plastieken en beelden in diverse materialen. Zo is de olifantenwaterspeelplaats in de Ruwaard door hem ontworpen en sierde een ambtsketen van zijn hand de burgemeester van Oss. Joop was ook erg actief in het maatschappelijk leven. Zout kijkt samen met Joop terug op zijn bewogen creatieve en maatschappelijke carrière.    

De column wordt uitgesproken door onze stadsgids jan Ulijn en de muziek wordt ten gehore gebracht door Sabana.

 
Het Zoutlied wordt gezongen door Willeke Berendsen onder gitaarbegeleiding van muziekdocent Leon Hoeks.
 
Zout wordt gehouden in cultuurpodium de Groene Engel aan de Kruisstraat in Oss en start klokslag 16:00 uur.

U bent hier