h

SP presenteert thuiszorg rapport: ''Keukentafelgesprekken? Keukentafelmededelingen!''

23 mei 2014

SP presenteert thuiszorg rapport: ''Keukentafelgesprekken? Keukentafelmededelingen!''

Donderdag 22 mei, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering, presenteerde de SP, in bijzijn van enkele thuiszorg clienten, een rapport over de zogenaamde "Keukentafelgesprekken". De SP heeft veel klachten binnen gekregen van ouderen en zieken die thuiszorg nodig hebben en opeens te horen kregen dat ze minder zorg krijgen. In de "keukentafelgesprekken" zou de thuiszorg organisatie samen met de client moeten bekijken wat er mogelijk is, maar in de praktijk is dit niet het geval. Er wordt een botte mededeling gedaan: u krijgt minder zorg, of het u kan of niet. Sommige clienten hebben niet eens een gesprek gehad en kregen door de telefoon
te horen dat ze het met minder thuiszorg moeten doen.


Mevrouw de Swart, meneer Romme en meneer Mollen spraken wethouders Peters toe, nadat de wethouder het rapport in ontvangst had genomen. Mevrouw de Swart: "Ik ben van de generatie van voor de oorlog. We hebben altijd hard gewerkt. En graag. Maar nu voelen we ons afgedankt. Er is geen enkel begrip voor mijn situatie. Ik kreeg een telefoontje met de mededeling dat ik minder thuiszorg krijg". Meneer Romme vertelt:
"Ik ben 87 jaar en ik zorg voor mijn vrouw die ook in de 80 is. Als mijn kinderen een keer op bezoek komen, wil ik ze niet moeten vragen om het huishouden te doen. Ik doe alles voor mijn vrouw, want ze heeft veel zorg nodig, en ik doe het graag. Maar ik kan het alleen maar met die paar uurtjes thuiszorg in de week redden en die willen ze me nu afpakken. Waar gaat dit heen?!"

Wethouders Peters beloofde snel kennis te nemen van het rapport en met een reactie te komen. Tevens gaf hij aan dat het absoluut niet voor mag komen dat clienten zonder gesprek maar bijvoorbeeld door de telefoon te horen krijgen dat ze minder zorg krijgen. De wethouder gaat dit gelijk met de thuiszorgorganisaties bespreken. Daarnaast zal de wethouder op papier zetten wat er met het geld gebeurt dat de gemeente Oss op dit moment voor de thuiszorg krijgt. In 2014 wordt er namelijk nog geen eurocent bezuinigd op de thuiszorg vanuit de landelijke overheid. Veel cliënten krijgen echter in 2014 al minder zorg. Dat mag niet!

Diverse media waren aanwezig bij het aanbieden van het rapport. Lees hier de berichtgeving van: Het Brabants Dagblad & D-tv Oss

Hieronder is de reportage van D-TV Oss te zien.


Zie ook:

U bent hier