h

Luidklinkend protest thuiszorg in gemeentehuis Oss

7 februari 2014

Luidklinkend protest thuiszorg in gemeentehuis Oss

Op donderdag 6 februari klonken er vrolijke noten in het gemeentehuis, maar wel met een droevig slotakkoord.

Wethouder Peters drinkt koffie tijdens het werken

In de hal van het gemeentehuis was voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering een manifestatie van medewerkers en cliënten van de Thuiszorg, met muzikale omlijsting. In de
gemeenteraad werd die avond namelijk gesproken over de thuiszorg. 

​Medewerkers van de Thuiszorg lazen boodschappen van hun cliënten voor. Dat waren hartverscheurende berichten. Hoewel alle brieven verschillend waren, was er één ding gelijk. De Thuiszorg gaat veel verder dan hulp bij het huishouden. De aanwezigheid van Thuiszorg maakt het zelfstandig wonen voor zieken en oudere mensen mogelijk. De Thuiszorg is hun steun en toeverlaat. Daar mag niet op bezuinigd worden!


Ook de wethouder die in Oss verantwoordelijk is voor de thuiszorg, de heer Peters (CDA) was aanwezig op de manifestatie. Peters kreeg onder andere een strijkplank overhandigd van de thuiszorgmedewerkers, omdat de
wethouder op de lokale tv had gezegd dat ouderen nog maar moesten leren strijken als dat nodig was. Tijdens het strijken  moest hij koffie drinken met een rietje. Koffie drinken met de client is er immers voor de thuiszorgmedewerkers niet meer bij: er mag alleen koffie worden gedronken als de werkzaamheden intussen gewoon doorgaan.


een welluidend protest

Hoewel de meeste partijen hun mond vol hebben over het belang van behoud van banen in de Thuiszorg en dat de mensen in Oss toch vooral hulp moeten blijven krijgen, gaven ze niet thuis toen het op stemmen aankwam.

De SP had drie moties opgesteld om de Thuiszorgmedewerkers te ondersteunen.

 

  1. Geen bezuinigingen op de Thuiszorg in 2014: In 2014 wordt er sowieso nog niet bezuinigd op de thuiszorg, dus hoeft dat in Oss zeker ook nog niet te gebeuren.
  2. Zorg voor vervanging bij ziekte of vakantie: clienten hebben een zorgindicatie en moeten op zorg kunnen rekenen. Ook als de medewerker misschien een keer ziek is of een dag vrij heeft.
  3. Laat bestaande relaties tussen medewerkers en cliënten bestaan. Begin alleen met een nieuwe manier van werken met de nieuwe cliënten.

Alleen GroenLinks en Beter Oss steunden deze voorstellen van de SP.

De SP roept iedereen op die verslechteringen in de zorg meemaakt dit bij ons te melden. Toen duidelijk werd dat de nieuwe plannen voor de thuiszorg, ondanks de protesten, tóch door zouden gaan, heeft de SP gelijk aangekondigd continu onderzoek te blijven doen. De wethouder wil dure bureaus laten volgen hoe het met de nieuwe organisatie van de thuiszorg gaat, maar de SP wil dit gewoon doen door met de mensen te
praten die het aan gaat; de thuiszorgmedewerkers en de clienten!

U bent hier