h

Kom 6 februari naar de manifestatie voor zorg!

29 januari 2014

Kom 6 februari naar de manifestatie voor zorg!

Thuiszorgmedewerkers in het gemeentehuis. Foto: Ruud Rogier

Donderdag 6 februari beslist de gemeenteraad over de toekomst van de thuiszorg. Voorafgaand aan de raadsvergadering, organiseren verontruste thuiszorgmedewerkers met steun van de SP een Manifestatie voor Zorg. Kom ook! De start is om 18.30 uur en de locatie is het gemeentehuis van Oss (Raadhuislaan 2). Wethouder Rene Peters is uitgenodigd om bij de manifestatie aanwezig te zijn. Thuiszorgmedewerkers en cliënten zullen hun verhaal vertellen. Er is muziek en steun.

Donderdag 22 januari waren zo een 100 thuiszorgmedewerkers al aanwezig bij de commissievergadering over de toekomst van de thuiszorg. De gemeente Oss wil per maart een piot starten waarbij er flink wordt bezuinigd op de thuiszorg (aan het eind van het jaar 40%) en waarbij de thuiszorg op een andere manier georganiseerd zal worden. Zorginstellingen krijgen per client 1 bedrag per jaar en daar moeten ze alle zorg van leveren. Hoe ze dat precies doen en in welke mate, mogen zijn zelf invullen. Dit zorgt voor veel onzekerheid bij de kwetsbare cliënten in Oss, maar ook voor veel onzekerheid bij thuiszorgmedewerkers. Aan hen wordt bijvoorbeeld gevraagd om arbeidsvoorwaarden in te leveren zodat zij hun baan kunnen behouden. Er zijn nu al gevallen bekend waarin Osse ouderen weken van zorg verstoken blijven omdat de thuiszorgmedewerker bijvoorbeeld ziek is of vakantie heeft, maar niet wordt vervangen door de zorgorganisatie.

De SP vindt dat er nog geen cent bezuinigd mag worden door de gemeente op deze belangrijke vorm van zorg. Dat doet de landelijke overheid in 2014 namelijk ook nog niet! De gemeente krijgt gewoon nog evenveel geld vanuit het Rijk om de thuiszorg in Oss te regelen. Het geeft daarom geen pas dat de gemeente het tarief (prijs per uur thuiszorg) nu al wil gaan verlagen en hiermee aan het eind van 2014 een bezuiniging van 40% te realiseren. De bezuinigingen van 2015 zijn nog hoogst onzeker. De meerderheid van de gemeenten in Nederland heeft bij het kabinet aangegeven dat zij niet kunnen leven met deze bezuinigingen. Dat is ook terecht want door de grote bezuinigingen zouden tienduizenden zorgverleners hun baan verliezen en nog veel meer cliënten hun zorg.

Donderdag 6 januari spreekt de gemeenteraad over de plannen voor de thuiszorg. Voorafgaand om 18.30 uur zal de manifestatie plaatsvinden. De start van de gemeenteraadsvergadering is om 19.30 uur en iedereen is welkom om deze vergadering bij te wonen.

Reactie toevoegen

U bent hier