h

SP eist terugname woorden wethouder Peters (CDA) inzake De Rotonde

13 november 2013

SP eist terugname woorden wethouder Peters (CDA) inzake De Rotonde

SP-raadslid Mahmut Erciyas heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de uitlatingen van wethouder René Peters in de discussie rondom re-integratievoorziening De Rotonde, gevestigd aan de Oude Molenstraat.

De SP heeft onlangs een kritisch rapport over De Rotonde uitgebracht: "Werkers van De Rotonde aan het woord". Wethouder Peters heeft beweerd dat deze re-integratievoorziening een uitstroom uit de uitkering kent van 60%, een discutabel percentage. Ernstiger was zijn insinuatie voor de camera van DTV dat de SP bewust informatie over de arbeidsomstandigheden bij De Rotonde buiten haar rapport heeft gehouden. Dit is pertinent onwaar. De SP eist dat de wethouder zijn woorden terugneemt. Inmiddels heeft hij op zijn weblog verklaard niet correct te hebben gehandeld.

Erciyas heeft de volgende vragen gesteld:

Geacht College,

De gemeenteraad heeft op 11 november 2013, de dag waarop ook het SP-rapport Werkers van De Rotonde aan het woord openbaar is gemaakt, de Factsheet De Rotonde ontvangen. In deze publicatie wordt gesteld dat 60% van de deelnemers aan een re-integratietraject bij De Rotonde geen (volledige) uitkering meer nodig heeft. Dit percentage is door de verantwoordelijk wethouder in de media herhaald.

In de Evaluatie arbeidstrainingscentrum De Rotonde, publiek-/privaatrechtelijke samenwerking van de gemeente Oss (zie bijlage) wordt echter het volgende gesteld: “De definitieve resultaten kunnen in januari 2014 gepresenteerd worden, aangezien dan de gehele onderzochte groep het traject van 6 maanden heeft gevolgd. De verwachting is dat we rond de 60% uitkomen.”

De fractie van de SP zal een hoog uitstroompercentage naar werk altijd toejuichen, echter hier lijkt toch sprake te zijn van een onjuiste voorstelling van zaken.

De betreffende wethouder heeft ook op een ander punt een onjuiste voorstelling van zaken gegeven. In de media (DTV) heeft hij beweerd dat de SP vóór verschijning van haar kritische rapport in het bezit was van een brief van de Inspectie SZW (gedateerd 1 november 2013), waarin formeel wordt gemeld dat de geconstateerde overtredingen bij De Rotonde zijn opgeheven. Daarmee suggereerde hij dat de SP willens en wetens onjuiste informatie heeft verschaft rondom de arbeidsomstandigheden bij De Rotonde. Dit is pertinent onwaar. De SP is pas na verschijning van haar rapport in het bezit gekomen van de betreffende brief. De SP is op 28 oktober 2013 wel per mail ambtelijk op de hoogte gebracht van het volgende: "Recent hebben we een controle gehad van de arbeidsinspectie. Die was tevreden met de ondernomen acties." Dat is geen mededeling dat de overtredingen zijn opgeheven. Met die informatie heeft de SP het volgende in haar rapport gesteld:

"Van ambtelijke zijde is ons medegedeeld dat er op dit moment wordt gewerkt aan deze acties op basis van een plan van aanpak, gebaseerd op de aanbevelingen uit de RI&E. Ook wordt gemeld dat de Inspectie SZW tevreden is met de ondernomen acties. Dat is op zich positief, maar het verbeterplan moet volgens ons versneld worden ingevoerd. Het gaat immers om de veiligheid en gezondheid van mensen. Ons hebben signalen bereikt van de werkvloer bij De Rotonde dat nog steeds het ondermaatse werkmeubilair wordt gebruikt, er nog steeds geen werkschoenen beschikbaar zijn gesteld en dat er geen verbeterde voorlichting op het gebied van arbo wordt gegeven."

De SP heeft over deze onjuiste voorstelling van zaken op twee punten de volgende vragen:

1. Bent u bekend met bovengenoemde evaluatie, opgesteld door ambtenaren van de gemeente Oss?

2. Bent u het eens met de SP dat het percentage van 60% zowel in de factsheet als in de uitlatingen van de portefeuillehouder wordt gepresenteerd als een realisatie, terwijl het in feite om een inschatting gaat waarover in 2014 pas definitief geoordeeld kan worden.

3. Bent u op grond van de genoemde evaluatie het eens met de SP dat de feitelijke situatie van dit moment zo is dat 48% is uitgestroomd naar werk of vanwege rechtmatigheid en niet 60%?

4. Bent u het eens met de SP dat 13% van deze 48% uitstroom vanwege rechtmatigheid betreft, bijvoorbeeld vanwege verhuizing naar een andere gemeente, samenwonen of overlijden, en dat dit moeilijk als een prestatie van De Rotonde is te presenteren?

5. Bent u het eens met de SP dat op dit moment 35% van de deelnemers is uitgestroomd naar werk?

6. Bent u het eens met de SP dat in dit percentage van 35% ook de uitstroom is meegenomen naar parttime werk, waardoor er niet in alle gevallen sprake is van volledige uitstroom uit de uitkering?

7. Bent u het eens met de SP dat er (nog) geen conclusies aan dit percentage van 35% zijn te verbinden wat betreft duurzame uitstroom uit de uitkering (bijvoorbeeld het percentage dat dankzij De Rotonde een periode van 1 jaar uit de uitkering is gebleven)?

8. Kunt u aangeven waarom u in uw communicatie een uitstroompercentage van 60% noemt?

9. Bent u bereid om dit percentage van 60% te rectificeren en/of te nuanceren?

10. Kunt u bewijzen dat de SP vóór 11 november 2013 (de dag van verschijning van het SP-rapport) in het bezit was van de brief van de Inspectie SZW de dato 1 november 2013?

11. Zo nee, bent u dan bereid om als college de bewering van de betreffende wethouder in de media (DTV) terug te nemen?

12. Bent u, alles bij elkaar optellend, het eens met de SP dat de betreffende portefeuillehouder op een onhandige wijze heeft gecommuniceerd richting raad en in de media.

U bent hier