h

Wethouder van Loon moet het eerlijke verhaal vertellen

14 oktober 2013

Wethouder van Loon moet het eerlijke verhaal vertellen

Jan Cunen MuseumIn de pers beweerde wethouder van Loon dat hij nooit gezegd heeft dat hij Museum Jan Cunen wilde sluiten, doch dat hij slechts een flinke reductie van de subsidie heeft aangekondigd. Waarom dit als sluiting werd opgevat wist de wethouder niet. “Dat moeten we maar oneens grondig analyseren” , was zijn reactie.

Tot een analyse is het kennelijk nog niet gekomen, althans Oss is daar nooit van in kennis gesteld. Voor de SP was het aanleiding om bij de gemeente de stukken op te vragen die aan de basis hebben gelegen van de bezuiniging. En wat blijkt? Aan de bezuinigingen ligt een scenariostudie ten grondslag, waarbij is gekozen voor scenario 4. In dat scenario wordt er in 2018 een bezuiniging van 500.000 euro gehaald. In dat scenario wordt het museum verkocht, en komt er alleen een educatief en informatiecentrum in de bibliotheek. De museale functie wordt dus wegbezuinigd. Na het aanzwellen van de kritiek is scenario 4 aangepast aan de wens om Villa Johanna te behouden voor museale activiteiten.

Met andere woorden. De wethouder is teruggekomen op zijn eerdere plan om museum Jan Cunen te sluiten. Een dwaling is mogelijk, maar geef dat dan ruiterlijk toe. Van Loon moet gewoon het eerlijke verhaal vertellen volgens SP-fractievoorzitter Paul Peters.

U bent hier