h

Zet voetballers niet buitenspel!

26 juni 2013

Zet voetballers niet buitenspel!


In de Voorjaarsnota stelt het Osse college voor om de huurtarieven voor voetbalvelden met meer dan 100% te verhogen. De verenigingen zullen deze kosten door moeten berekenen aan hun leden. Tenzij ze welwillende sponsors kunnen vinden. Maar dat laatste is moeilijk in deze tijd, want veel sponsors moeten zelf al op de centen te letten.

De gemeente heeft uitgerekend wat dit voor de contributie gaat betekenen. Zoals u in de tabel kunt zien(pdf) zijn de gevolgen fors: OSS komt er het best vanaf met en stijging van 23 euro per lid. Maar in dorpen als Maren-Kessel, Oijen en Macharen moeten ze 40 euro meer gaan betalen. In Overlangel 49 euro extra en bij FC Schadewijk zelfs 87 euro meer. Dit betekent een forse hogere drempel om lid te worden van deze verenigingen die vaak een breed draagvlak hebben in dorp of wijk en een belangrijke rol vervullen bij de sociale samenhang. Ofwel, achteruitgang van de gemeenschapszin. Mensen blijven 's zondags achter de buis in plaats van elkaar ontmoeten op of rond het voetbalveld. Of erger nog, jongeren gaan zich vervelen en baldadigheid uithalen op straat.

Nog erger is de sociale uitsluiting. Mensen die krap bij kas zitten door een verkeerde keuze in het verleden, door pech of door gezondheidsproblemen zullen de hogere contributie niet meer kunnen opbrengen. Ze zullen het lidmaatschap op moeten zeggen en daarmee een belangrijke afleiding gaan missen. Of erger nog, hun kinderen zullen niet meer bij het voetballen mogen.

Voor de SP zijn deze verhogingen onacceptabel. Wij vinden het prima dat gekeken wordt hoe de kosten voor de gemeente verlaagd kunnen worden, óók voor de buitensporten. Organiseer dat de verenigingen met die opdracht rond de tafel gaan. Maar het mag niet leiden tot een hogere drempel voor deelname aan deze belangrijke volkssport.

De tabel met tariefsverhogingen
lees meer in onze huis aan huiskrant over de bezuinigingen op cultuur en sport

U bent hier