h

Stop de aanleg van een ecoduct over de N329 en investeer in Herperduin en de Maashorst

26 mei 2013

Stop de aanleg van een ecoduct over de N329 en investeer in Herperduin en de Maashorst

jz
Brief aan het college van GS en het college van B&W van de gemeente Oss.

Geacht college van GS, geacht college van B en W van de gemeente Oss,

Op 16 mei verscheen het advies van de Raad voor Leefmilieu en Infrastructuur. De Raad doet een aantal aanbevelingen over de toekomst van het natuurbeleid: terug naar de hoofdlijnen, realiseren van een robuust netwerk van grote natuurgebieden, onderling verbonden, met ruimte voor natuurlijke processen onder goede water- en milieucondities en met grote betrokkenheid van de mensen. Een koers die door de provincie is uitgezet in het nieuwe natuurplan Brabant Uitnodigend Groen.

De Raad is kritisch over het realiseren van kostbare verbindingen zoals ecoducten. Overweeg van geval tot geval wat de meest effectieve besteding van middelen is: de aanleg van een verbinding of het vergroten van de oppervlakte van bestaande natuurkernen, aldus de Raad. Erg actueel op de Maashorst waar twee ecoducten in aanleg zijn over de A50 en de N324. Deze ecoducten voldoen aan het criterium van de Raad voor Leefmilieu en Infrastructuur omdat ze de belangrijke natuurgebieden Maashorst en Herperduin met elkaar verbinden zodat er een groot aaneengesloten natuurgebied ontstaat.

Het geplande ecoduct over de N329 voldoet niet aan deze eis. Het verbindt een cultuurlandschap ten zuiden van Oss met het natuurgebied Herperduin. Het voldoet dus niet aan de criteria van de Raad voor Leefmilieu en Infrastructuur. Ook niet verwonderlijk, want het initiatief is niet ontstaan vanuit het natuurbelang, maar vanuit het concept &#180Weg van de Toekomst&#180.

Akkoord in een tijd waarin er volop geld was, maar onverantwoord in een tijd van bezuinigingen. Het is niet kosteneffectief en dus moeten we het niet doen. Conform het advies van de Raad voor Leefmilieu en Infrastructuur is het beter om het geld voor de natuurbrug over de N329, 3 miljoen euro, te besteden aan het vergroten en versterken van de natuurgebieden Maashorst en Herperduin.

Mocht het ecoduct (op kosten van de provincie) met randvoorzieningen (op kosten van de gemeente Oss) inmiddels zijn aanbesteed dan is het nog altijd zinvol dit project te stoppen met een afkoopsom. Het restant kan dan worden besteed aan het verkeersluw maken van de Zevenbergseweg ter hoogte van de Rijsvennen, het robuuster maken van de verbinding tussen Maashorst en Herperduin en het versterken van de Maashorst zelf. Tevens wordt dan voorkomen dat de dassentunnel die vorig jaar ter plaatse is aangelegd weer moet worden afgebroken.

Terugkomen op eerdere besluiten vraagt politieke moed. Maar het advies van de Raad voor Leefmilieu en Infrastructuur en de sterk gewijzigde economische omstandigheden vormen voldoende reden om deze stap te zetten. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Namens de fractie van de SP in de gemeenteraad van Oss,

Jan Zoll

U bent hier