h

Grote zorgen om de zorg in Oss

27 maart 2013

Grote zorgen om de zorg in Oss


Zorgdebat

Het was een verhit debat, dinsdag 26 maart in de Bonte Hoef, een buurtcentrum in Oss. De zaal zat bomvol. Ruim 150 mensen waren erop afgekomen. Duidelijk werd dat er in Oss grote bezorgdheid heerst over de komende bezuinigingen in met name de thuiszorg.

In de zaal waren veel mensen uit de thuiszorg aanwezig. Er dreigen straks veel mensen ontslagen te worden. Ook waren er veel mensen aanwezig die thuiszorg gebruiken. Zij willen straks niet afhankelijk worden van liefdadigheid. Ze willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen, begeleid door professionele zorg. De wethouders Hoeksema en Peters hadden het niet gemakkelijk. &#180&#180Hoe willen jullie goede zorg waarborgen als er 75% bezuinigd moet worden?&#180&#180, kregen zij voorgelegd. Zij erkenden dat dat een hele moeilijke klus gaat worden. Zij vinden dat de familie meer taken op zich moet gaan nemen. Uit de zaal klonk het verwijt dat mantelzorgers vaak al overbelast zijn en dat zij ook niet voor dat werk zijn opgeleid. Het werd de wethouders verweten dat de gemeente Oss alles maar voor zoete koek slikt. De wet is er nog niet door. Laat Den Haag en de VNG weten dat een bezuiniging van 75% geen haalbare kaart is.

Henk van Gerven, Tweede Kamerlid van de SP, begon met de stelling dat de zorg onbetaalbaar wordt, een leugen is. Al vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw is de zorg een kostenpost van ongeveer 11% van het BNP. Ook in andere landen als Duitsland en Denemarken is dat zo. Daar is niets mis mee, als het geld maar beter besteed wordt. Zo moeten de topsalarissen en gouden handdrukken worden aangepakt, de bureaucratie moet verminderen, de verspilling van medicijnen is groot en de marktwerking werkt averechts.

Belangrijk is nu dat de Tweede Kamer niet akkoord mag gaan met de huidige voorstellen. Lilian Marijnissen van de AbvaKabo, deed een oproep om op zaterdag 6 april mee te doen aan de grote landelijke demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Ze verwacht, gezien de grote verontwaardiging, een grote delegatie uit Oss!

Nog enkele foto&#180s:
zorgdebat
zorgdebat

U bent hier