h

Behandel werklozen met respect

3 februari 2013

Behandel werklozen met respect


Mahmut ErciyasTijdens de bespreking van de Regionale visie Werk en Inkomen en Wet sociale werkvoorziening in de opiniërende raadscommissie, heeft SP-raadslid Mahmut Erciyas gepleit voor een respectvolle behandeling van uitkeringsgerechtigden door de gemeente. Tevens leverde hij kritiek op de zogenaamde tegenprestatie.

Erciyas betoogde dat de aanstaande Participatiewet van het huidige kabinet-Rutte II (PvdA-VVD) opvallend veel overeenkomsten vertoont met zijn voorganger: de Wet Werken naar vermogen. Deze laatste wet was eerder opgesteld door het eerste kabinet-Rutte en werd zowel door de SP als de PvdA hevig bekritiseerd. Maar de opvolger van de Wet Werken naar vermogen - de Participatiewet - blijft het werken onder het minimumloon mogelijk maken, gaat de ‘tegenprestatie’ voor een uitkering aanscherpen en is net als de eerder voorgestelde wet gericht op de ontmanteling van de sociale werkvoorziening.

“De SP ziet met afkeuren een trend ontstaan, waarbij uitkeringsgerechtigden worden neergezet als een ondraaglijke last op de schouders van de samenleving die je met ferme taal, straffen en pesten er wel even af kunt krijgen", aldus Erciyas. "De weg naar werk is voor de een wat langer dan de ander, en voor sommigen is die er gewoon niet. Wij pleiten voor een respectvolle bejegening van uitkeringsgerechtigden, zowel bij de toegang als in de re-integratietrajecten. Laten we niet vergeten dat onder deze economische omstandigheden en door de aanstaande verkorting van de WW-duur veel mensen – die via werk of een eigen bedrijf jarenlang via belastingen hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid – tegen wil en dank zullen aankloppen bij de gemeente."

Erciyas bracht verder in, dat trajecten geen nutteloze tijdvulling moeten zijn – zo onaangenaam mogelijk ingevuld in de hoop dat mensen opgeven – maar mensen echt vooruit moeten helpen. Ook uitte het SP-raadslid kritiek op de zogenaamde tegenprestatie: het verplicht klusjes moeten doen voor de gemeente in ruil voor een uitkering. Deze gedachte gaat een nadrukkelijke plek krijgen in de nieuwe Participatiewet. “De tegenprestatie is geen arbeidstoeleiding, maar eerder een strafmaatregel om voorheen betaalde arbeidsplaatsen heel goedkoop in te vullen.” Het college deed de toezegging de tegenprestatie niet in te zullen zetten zolang deze niet wettelijk verplicht is.

U bent hier