h

Waar blijft de Stadspas?

21 januari 2013

Waar blijft de Stadspas?


Mahmut ErciyasIn de nota Herinrichting minimabeleid Oss 2012 – die begin 2012 is vastgesteld - heeft het college aangekondigd de mogelijkheden om een minimapas in te voeren te zullen onderzoeken. Tot op heden hebben we niets van de onderzoeksresultaten vernomen. Lees hier de brief die wij daarover aan het college hebben gestuurd.

Geacht college,

In de nota Herinrichting minimabeleid Oss 2012 – die begin 2012 is vastgesteld - heeft u aangekondigd de mogelijkheden om een minimapas in te voeren te zullen onderzoeken. Tot op heden hebben we niets van de onderzoeksresultaten vernomen. De SP is in principe niet gekant tegen een dergelijke pas zolang deze maar niet gepaard gaat met bezuinigingen en niet stigmatiserend werkt ten aanzien van de doelgroep. De SP spreekt daarom liever van een stadspas.

Er is sinds december 2012 nog een reden om vaart te maken met deze stadspas. Staatssecretaris Klijnsma heeft de Tweede Kamer laten weten de door het vorige kabinet gestelde inkomensnorm (110% van het sociaal minimum) voor de verstrekking van stadspassen te hebben laten vervallen. Gemeenten kunnen nu passen voor culturele, maatschappelijke of sportvoorzieningen ook verstrekken aan mensen uit huishoudens die een inkomen hebben boven 110% van het sociaal minimum.

De grens van 110% - vastgesteld door het eerste kabinet-Rutte – is door uw college overgenomen, bijvoorbeeld inzake de Regeling Meedoen is Belangrijk die minima financieel in staat stelt om mee te doen aan sociaal-culturele en sportieve activiteiten en hen tegemoet komt in de zwemles- en schoolkosten van hun kinderen. De inkomensgrens was in Oss al jaren 120% van het sociaal minimum.

De armoede in Nederland neemt toe, en niet alleen onder uitkeringsgerechtigden. Dat behoeft in onze ogen geen betoog. We zien dat in onze omgeving van alledag maar ook allerlei onderzoeken tonen dit klip en klaar aan. De SP denkt dat onderdelen van het minimabeleid (zoals de Regeling Meedoen is Belangrijk) onder een stadspas zijn onder te brengen. Daarbij zou de inkomensgrens van 120% (conform het besluit van Klijnsma) weer hersteld kunnen worden. Hierdoor kunnen grotere groepen Osse minima gebruik maken van het minimabeleid om mee te kunnen doen in de samenleving.

De fractie van de SP heeft hierover de volgende vragen:

    1. Wat zijn de vorderingen op het gebied van de ‘mogelijke invoering’ van een minimapas? Waarom heeft u een vol jaar nodig om alleen de mogelijkheid om een minimapas in te voeren te onderzoeken? Wanneer kan de raad de conclusies tegemoet zien?

    2. Bent u bereid om daarbij te onderzoeken of onderdelen van het (categoriale) minimabeleid ondergebracht kunnen worden in een stadspas, zodat een grotere groep Osse minima bediend kan worden?

    3. Deelt u de mening van de SP dat indien bovenstaande mogelijk is, de gemeente Oss dit zo snel mogelijk zou moeten doen?

Met vriendelijke groet,
namens de fractie van de SP,

Mahmut Erciyas

U bent hier