h

Moet Oss wel groter worden?

30 januari 2013

Moet Oss wel groter worden?


Paul PetersHet kabinet wil dat er alleen nog maar gemeenten komen met meer dan 100.000 inwoners. De provincie Brabant is aan het kijken hoe het bestuurlijk verder moet in Brabant en in onze regio is ook discussie over bijvoorbeeld de toekomst van Maasdonk.

Op 17 januari sprak de Osse gemeenteraad over de toekomst. Opvallend was dat vrijwel alle Osse partijen Oss zo snel mogelijk willen laten groeien van 85.000 inwoners nu tot meer dan 100.000. Herindelingen zijn daarvoor noodzakelijk en naast Maasdonk werden, door een meerderheid, ook Bernheze en Landerd genoemd als mogelijke kandidaten om bij Oss te komen. De SP is niet principieel tegen herindelingen, maar heeft toch een duidelijk andere visie dan de rest van de Osse raad.

SP-fractievoorzitter Paul Peters: Oss heeft in 20 jaar tijd 4 herindelingen achter de rug. Twee gedwongen herindelingen met Berghem en Megen, en twee op verzoek van de betrokken gemeenten zelf, Ravenstein en onlangs nog Lith. Oss is daarmee in relatief korte tijd drastisch veranderd. Van een gemeente die alleen bestond uit Oss tot een gemeente met ruim 25 kernen, een groot buitengebied en 85.000 inwoners. Herindelingen kosten veel tijd en energie van bestuurders en de ambtenaren, en vaak komen er achteraf toch nog lijken uit de kast. Ook een gemeenteraad heeft tijd nodig om verstandig om te gaan met de nieuwe situatie. Vaak vragen de kernen, zeker in het begin, meer aandacht. Dat is op zich niet erg maar het kost tijd om een juiste balans te vinden tussen de stad Oss en de kernen. Door steeds grotere gemeenten dreigt ook de menselijk maat te verdwijnen en het bestuur komt steeds verder van de inwoners af te staan.

De rijksoverheid stoot steeds meer taken af naar de gemeenten, zonder daar voldoende geld bij te doen. De SP begrijpt dat kleinere gemeenten meer moeite hebben om al die taken naar behoren te vervullen voor hun inwoners. Oss heeft, met 85.000 inwoners, die problemen niet en is in staat om te doen wat zij moet doen. Voor Oss is er dus geen noodzaak om perse meer dan 100.000 inwoners te hebben. Oss werkt op tal van terreinen al samen met regiogemeenten en Oss voert zelfs voor bijvoorbeeld Maasdonk al taken uit. De SP staat achter die samenwerking en waar nodig kan die uitgebreid worden.

Dit alles maakt volgens de SP dat Oss geen initiatieven moet nemen om nu opnieuw te gaan herindelen met buurgemeenten. De SP is echter niet principieel tegen herindelingen, maar dan moeten zij niet opgelegd worden, maar echt vanuit de bevolking komen. Zoals Ravenstein en Lith indertijd tot de conclusie kwamen dat zij het zelfstandig allemaal niet meer voor elkaar kregen en bij Oss aanklopten voor hulp. Als andere buurgemeenten met een dergelijk verzoek komen, is de SP altijd bereid om het gesprek aan te gaan. Dat is een kwestie van solidariteit. De SP is ook van mening dat herindelingen gedragen moeten worden door de bevolking en dat het niet alleen iets is van bestuurders. De SP heeft daarom 17 januari gepleit voor een referendum onder de Osse bevolking, voordat wordt overgegaan tot een herindeling.

U bent hier