h

Grotere kans op stankoverlast in Lithoijen, Neerloon en Overlangel

2 oktober 2012

Grotere kans op stankoverlast in Lithoijen, Neerloon en Overlangel

stank

De gemeente Oss heeft de geurgebiedsvisie 2013 ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen reageren tot 3 oktober. De visie is ook ter kennisname aangeboden aan de gemeenteraad. Adrie Geerts heeft de stukken bestudeerd en maakt zich zorgen. Met name vanwege de grotere kans op stankoverlast in de kernen Lithoijen, Neerloon en Overlangel. Wie een zienswijze in wil dienen moet snel zijn. De geurgebiedsvisie staat op http://www.oss.nl > leven en wonen > milieu > geur.

Of het werkelijk tot meer geuroverlast komt is op voorhand niet te zeggen. Dat hangt ervan af of varkens- of kippenbedrijven de geboden ruimte daadwerkelijk gaan benutten. Doen ze dat niet, dan is er niets aan de hand. Het kan zelfs zijn dat geuroverlast afneemt doordat bedrijven gaan stoppen. Met name de afgelopen jaren zijn veel veebedrijven rond de dorpskernen gestopt, wat tot daadwerkelijk minder stankoverlast heeft geleid. De SP wil dat de gemeente deze winst vasthoudt en niet opnieuw in de waagschaal stelt.

Een tweede zorgpunt voor de SP zijn de zogenaamde vaste afstanden die gelden tussen bijv. koeienstallen en burgerwoningen. Wettelijk bedragen deze voor burgerwoningen buiten de bebouwde kom minimaal 50 meter. De gemeente stelt voor deze afstand te halveren tot 25 meter voor bedrijven met &#180een geringe omvang&#180. De SP dacht dat het hierbij zou gaan om hobbyboeren met wat paarden, jongvee of schapen. Maar wethouder Hoeksema denkt aan melkveebedrijven tot 200 melkkoeien en 140 stuks bijbehorend jongvee. Onbegrijpelijk.

De SP raadt daarom burgers in het buitengebied die op minder dan 50 meter van een agrarisch bouwblok wonen om een zienswijze in te dienen. Hetzelfde geldt voor burgers in Lithoijen, neerloon en Overlangel. Omdat dit v&#243&#243r 3 oktober moet en omdat het een ingewikkelde materie betreft kunt u het best even contact opnemen met Adrie Geerts ajgeerts@kabelfoon.nl. Vermeld in de mail ook even uw telefoonnummer en adres.

U bent hier